Expertens råd – så gör du om du upplever stress

Hans Flygare är arbetsmiljöexpert på Sveriges Lärare.

Alla har rätt att må bra på jobbet.
– Om du upplever att det är för stressigt behöver din arbetssituation förändras, säger Hans Flygare som är arbetsmiljöexpert på Sveriges Lärare.

Det är inte farligt att under korta perioder ha det stressigt på jobbet. Skadligt blir det om stresspåslaget pågår länge utan tid för återhämtning, vila och sömn.

– Då kan man bli sjuk. Det är många anställda i skolan som drabbats av utmattningssyndrom, något det kan ta lång tid att komma tillbaka ifrån, säger Hans Flygare.

Exempel på varningssignaler kan vara sömnsvårigheter eller svårigheter att varva ner och släppa tankarna på jobbet.

– Känner du dig stressad kan det vara bra ett göra ett test, till exempel ”Stress och balans” på sajten suntarbetsliv.se som du enkelt gör anonymt.

Och därefter?

– Är du stressad bör du boka ett möte med chefen så att ni tillsammans kan ringa in vad som är problemet och vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras, minskas ner på eller tas bort. Prata samtidigt med skyddsombudet.

– Ibland erbjuds man att genom företagshälsovårdens försorg få träffa en psykolog för samtal. Det kan vara bra. Men kom ihåg att stressproblem nästan aldrig enbart beror på den enskilde.

Checklista: Signaler på ohälsosam stress

  • Du drar in på raster och pauser.
  • Du är lättirriterad och hamnar oftare i konflikter, både hemma och på jobbet.
  • Du kan inte varva ner och släppa tankarna på jobbet.
  • Du blir känsligare för ljud och ljus.
  • Du har dåligt samvete och tycker inte att du gör tillräckligt.
  • Du har svårt att sova, eller känner dig inte utvilad trots att du sovit.
  • Du får svårt att komma ihåg saker. Kommer inte ihåg vad kollegan heter.

Källa: Sveriges Lärare.

Det är flera faktorer som, enligt Hans Flygare, påverkar hur vi mår på jobbet – allt från hur mycket vi har att göra till hur arbetet är organiserat.

– Det handlar om struktur och organisation. Förmodligen är du inte ensam om att känna dig stressad och ha för mycket att göra.

– Det kan vara bra att diskutera igenom situationen med kollegor, skyddsombud och chefen på en arbetsplatsträff. Om grundproblemet är för lite resurser, vilket det ofta är, bör chefen begära mer resurser.

Om det inte hjälper?

– Skyddsombudet kan begära olika åtgärder utifrån arbetsmiljölagens regelverk och även göra en anmälan till Arbetsmiljöverket om hen inte är nöjd med de åtgärder som arbetsgivaren vidtar. Om inte arbetsgivaren agerar kan det bli vite.

– Du kan också vända dig till Sveriges Lärare centralt eller till din lokalförening om du behöver hjälp.

– Du ska inte bita ihop och tro att det ska vara så här eller att det är dig som det är fel på.