Nödropet i lärarbristen: Skola vädjar efter personal

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Det råder lärarkris på Byskeskolan i Skellefteå som nu söker personalhjälp från kommunens andra skolor. Än så länge har ingen frivillig nappat.
– Jag hoppas att de erbjudna villkoren kommer räcka, säger LR:s föreningsombud Thomas Ekholm.

Förutom en allmän personalbrist har kommunen svårt att locka lärare till skolorna utanför centrala Skellefteå. Läget är så prekärt på Byskeskolans högstadium att meddelandet ”Är du erfaren lärare? Byskeskolans elever och kollegor behöver din hjälp!”, gått ut till anställda på kommunens förvaltning och arbetsmarknad.

Kommunen går alltså ut på bred front. Förutom lärare på andra skolor försöker arbetsgivaren locka utbildade lärare inom hela utbildningsförvaltningen att återgå till yrket fram till sommaren.

– Men det är ingen som anmält sig än, säger Thomas Ekholm.

Resa på betald arbetstid

Vidare framgår av meddelandet, som gick ut för ett par veckor sedan, att ”den som blir utlånad får reseersättning beräknad från sin ordinarie placeringsort, den får även möjlighet att resa till och från jobbet på betald arbetstid”.

Planen är till att börja med att täcka upp resterande del av terminen, och sedan vårterminen. Thomas Ekholm hyser gott hopp om att läget på Byskeskolan ska vara hyfsat redan efter jullovet.

Henrik Bolin är avdelningschef för grundskolan i Skellefteå. Han förklarar att skolan hittat en tillfällig lösning gällande tyska-lektionerna.

– I tyska kommer det att vara fjärrundervisning fram till jul. Vi har köpt in tjänsten via ett företag som säljer fjärrundervisning. Det är inte optimalt, men i nuläget har vi ingen annan lösning, säger han till tidningen Norran.

Bra bilväg

Att arbetsgivaren jagar efter lärare på andra skolor har bara hänt en gång tidigare i Skellefteå. Så sent som förra året hade man lärarbrist på en mindre skola i kommunen.

Thomas Ekholm.

– Byskeskolan är betydligt större, tvåparallellig. Den ligger tre mil norr om Skellefteå och saknar bland annat svenska- och engelskalärare. Det är en jättebra bilväg dit från både Skellefteå och Piteå så man skulle verkligen kunna göra en insats för att locka folk till den skolan, säger Thomas Ekholm.

Rekryteringsproblemen förklarar han delvis med Skellefteås låga arbetslöshet och att vikariepoolen som omfattar ett 40-tal personer i stort sett töms direkt när läsåret börjar.

– Den har i stort sett varit tom hela hösten.

”Mindre undervisningstid”

Anser du att de erbjudna villkoren räcker för att fylla Byskeskolans behov?

– Vi får se om det är tillräckligt, det är inte säkert att man tycker det är det. Det beror på hur mycket du ska hinna undervisa när du väl kommer dit. Om jag behöver pendla en timme per dag, ska jag då göra lika mycket jobb som tidigare på en timme mindre? Får jag en bra arbetssituation med mindre undervisningstid eller kringuppgifter kanske det är okej.

Thomas Ekholm menar att arbetsgivaren behöver locka med något mer.

– Jag får reseersättning men måste använda min egen bil, den täcker inte allt bränsle. Arbetsgivaren skulle kunna ge alla lärare i kommunen ett lönetillägg på 3 000 kronor. Byske är en sak, den rekryteringen löser nog arbetsgivaren till nästa år, men den långsiktiga lösningen är att vara en ännu mer attraktiv arbetsgivare.

Till Northvolt

Han ställer frågan ”varför ska jag välja Skellefteå om jag kanske får 5 000 kronor mer i Sundsvall”?

– Men lön är inte allt. Det handlar också om att erbjuda en bättre arbetsmiljö, stora elevgrupper är inte attraktivt. Utöver att locka lärare måste också arbetsgivaren se till att behålla de lärare vi redan har. Vi har en stor rörelse på arbetsmarknaden och det handlar inte bara om att många går till Northvolt.

Thomas Ekholm beskriver läget som akut men att man för en löpande dialog i god anda med arbetsgivaren.

– Jag vill betona att vi inte vill svartmåla vare sig Byskeskolan eller kommunen. Det är en tuff situation i dag men det finns stora möjligheter att vända trenden och det finns gott om jobb att söka.