Nu får lärare i fritidshem utbildning på avancerad nivå

Fritidshemspedagogik tar ett kliv framåt mot att bli ett eget forskningsområde, enligt Anna Klerfelt och Anna-Lena Ljusberg på Stockholms universitet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

För första gången kan lärare i fritidshem nu studera fritidshemspedagogik på masternivå.
– Det är otroligt viktigt, säger Anna-Lena Ljusberg, programansvarig på Stockholms universitet.

Hösten 2022 startar Stockholms universitet ett masterprogram inom barn- och ungdomsvetenskap inriktat mot fritidshem.

– Vi har inte haft det i Sverige tidigare. Det är första steget mot att fritidshemspedagogik får ett eget masterprogram, säger Anna-Lena Ljusberg, ansvarig för grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem på Stockholms universitet.

Masterutbildningen är tvåårig och omfattar 120 poäng, varav 45 poäng är fritidshemspedagogik. Anna-Lena Ljusberg och hennes kollega Anna Klerfelt, docent i pedagogik med inriktning fritidshemspedagogik, säger att utbildningen riktar sig både till lärare i fritidshem som vill forska och till yrkesverksamma som vill förkovra sig inom sitt verksamhetsfält, meritera sig till att bli förstelärare eller arbeta med utvecklingsfrågor.

Forskning om fritidshem saknas

I och med den nya utbildningen tar fritidshemspedagogik första klivet mot att bli ett eget huvudområde. Tidigare har forskare inriktade på fritidshem fått bedriva sina studier inom andra forskningsområden, exempelvis barn- och ungdomsvetenskap och pedagogik.

– Det skulle betyda att man kommer att kunna disputera och bli docent i fritidshemspedagogik. Det är sjukt viktigt eftersom det råder brist på forskning trots att fritidshemmet är en så stor institution. Vi behöver också forskning för att undervisningen i fritidshemmet ska vila på vetenskaplig grund, säger Anna-Lena Ljusberg.
Utbildningen ges på helfart i Stockholm, men vissa delar av den kan läsas på halvfart. Sista ansökningsdag är 15 april. Det kommer också att ske en andra antagning den 12 juli.

Hur stort tror ni intresset är?

– Det är för tidigt att säga. Vi behöver först nå ut med informationen om att det finns en ny utbildning. När det blir möjligt att sätta upp ett fullt masterprogram i fritidshemspedagogik ökar nog intresset ännu mer, säger Anna Klerfelt.

Kan man få lön under utbildningen?

– Ibland kan de som arbetar på fritidshem få stöd för att vidareutbilda sig från kommunen, till exempel under den tid man skriver uppsats. Ett tips är att kolla med sin arbetsgivare, säger Anna Klerfelt.

Förresten, varför fritidshemspedagogik och inte fritidspedagogik?

– Fritidspedagogik är ett vidare begrepp som inkluderar fritidsaktiviteter som att gå på musikskola eller scouterna. Fritidshemmet regleras däremot av styrdokument och har universitetsutbildade lärare och en särskild, barncentrerad pedagogik. Det är ett sätt att markera att fritidshemspedagogik är en särskild pedagogik som utövas i fritidshemmet.

LÄS ÄVEN

Forskarnas tre budskap om lärande i fritidshem

Fyra av tio valde bort fritidshemmet efter examen

Studie: Lärare i fritidshem undervisar genom lek