Får du arbetskläder på fritidshemmet?

Lärarna i fritidshem Jonna Gustafsson, Linda Höglund och Julia Lång svarar om arbetskläder och uteaktiviteter på vintern. Foto: Privat, Emelie Asplund, Oskar Omne.

Vi frågade tre lärare i fritidshem hur de är rustade för vintern när det gäller både arbetskläder och uteaktiviteter.

Jonna Gustafsson

Jonna Gustafsson, Blåklintskolan i Mjölby.

Får ni arbetskläder ditt fritidshem? 

– Vi ska få det nu: skaljacka, fleece och överdragsbyxor som vi har fått vara med och välja ut. Hittills har jag haft mina egna kläder, men inte hittat något som funkar optimalt, de ska ju funka att röra sig i också.

Vilka utomhusaktiviteter är bäst så här års?

– Vi anordnar mästaraktiviteter som brukar vara jätteuppskattade. Alla elever som vill får vara med och tävla och sätta rekord i olika utmaningar som prickkastning, balans och arm- och benstyrka. Den första perioden kör vi från höstlovet till jullovet, sedan fortsätter vi under våren och en prisutdelning före sommarlovet i samarbete med simhallen.

Vad önskar du dig till skolgården?

Mycket! Vi har mest asfalt, så gärna gräsytor och en multiarena. Det har blivit många förbud, så en multiarena där det kan få flyga bollar och barnen kan kasta och sparka bäst de vill vore bra. Upprustning av trasiga rinkar och gungor, samt bänkar och bord där de som vill ta det lugnt kan sitta. 

Linda Höglund

Linda Höglund, Marieborgsskolan i Västervik.

Får ni arbetskläder ditt fritidshem?

– Nej, jag får ta med mig mina egna privata vinter­kläder. Jag har frågat efter arbets­kläder och varma skor, men det har vi fått nej på. Mitt tips för skor är att de ska vara vattentäta, ha tjocka sulor och vara lite för stora. 

Vilka utomhusaktiviteter är bäst så här års?

– Bollar av alla slag, vi spelar fotboll även om det är vinter. Om det blir snö letar vi fram spadar, hinkar och kvastar, och vi har precis beställt mindre snöskyfflar så att vi är beredda när snön kommer. Förutom utlåningen i vårt lekotek ordnar jag tävlingar, tipspromenader och andra aktiviteter.

Vad önskar du dig till skolgården?

– Jag har önskat smashball. Det slukar många barn och funkar i alla väder, men de är dyra. Jag hoppas också att barnen ska få rutschkanan som de blev lovade för 1,5 år sedan. Men vårt lekotek har blivit ett lyft för rasterna och barnen vill vara ute även under vintern.

Julia Lång

Julia Lång, Skoftebyskolan i Trollhättan.

Får ni arbetskläder ditt fritidshem?

– Ja, vi har arbetskläder sedan några år tillbaka som består av jacka, allväders­byxor och skor. Det man saknar från arbetsgivaren i klädesväg är arbetshandskar som skulle passa för att hålla värmen när man arbetar utomhus. 

Vilka utomhusaktiviteter är bäst så här års?

– Vi utnyttjar solens ljus så länge vi kan och brukar gå in när det mörknar för inomhusaktiviteter. Vid extremt dåligt väder ordnar vi rastaktiviteter inomhus som gymnastik, karaoke eller spelverkstad. Eleverna i mellanstadiet erbjuds regelbundet innerast under vinterhalvåret då de bland annat spelar schack, ritar och spelar pingis.

Vad önskar du dig till skolgården?

– Framför allt fler ställen med tak som eleverna kan skydda sig under när regnet öser ner. Vi skulle även kunna utnyttja ytan för rastaktiviteter som spel och utmaning-ar. Vi har fördelen att samarbeta med den lokala fritidsbanken vilket gör att vi kan ha säsongsanpassade leksaker till vår lekbod. 

LÄS OCKSÅ

”Reglerad planeringstid är ett måste”

Fritidshemmet som ger plats för riskfyllda lekar

Överdrivet säkerhetstänk begränsar barns lek