Obligatorisk språkförskola – om politikerna får bestämma

Halmstad vill få fler barn att bli redo att möta skolan genom obligatorisk språkförskola från tre års ålder. Foto: Getty
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Obligatorisk språkförskola 15 timmar i veckan från tre års ålder. Det kan bli verklighet i Halmstad om kommunpolitikerna får som de vill.

För att få fler barn i Halmstad att lära sig svenska vill Halmstad kommun nu undersöka om de har laglig rätt att införa obligatorisk språkförskola från tre års ålder.

– Möter man inte svenska på förskolan eller i sitt hem så blir det en chock för barnen när de börjar skolan, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden till Hallandsposten.   

I flera andra kommuner i landet diskuteras språkkrav vid anställning för att säkerställa att förskolepersonalen talar tillräckligt bra svenska, men det verkar inte aktuellt i Halmstad.

Närvaron största utmaningen

I artikeln i Hallandsposten förklarar Lovisa Aldrin att det är ett större problem att få barnen till förskolan. Hon tycker visserligen att det är bra att man hjälper personal att förbättra sin svenska men att kommunen inte behövt sätta in några särskilda åtgärder. Däremot sprider de ut personal, med rätt yrkeskompetens men med bristande språkkunskaper, på olika förskolor i kommunen i stället för att samla alla på samma ställe.

– Vi har möjligheten att göra det för att vi är en så pass stor kommun, säger hon till tidningen. Samtidigt är det bra för oss att vi har personal som kan prata arabiska på förskolor, på exempelvis Andersberg, framför allt i kontakten med föräldrar.

LÄS ÄVEN

Språktest av personal – förskolor positiva

Vågen av RS-virus – vad gäller för förskolan?

Podcast: Varför har vi så mycket konflikter i förskolan?

Lyssna på Förskolan här!