Språktest av personal – förskolor positiva

Botkyrka kommun vill höja språkkunskaperna hos förskolepersonalen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Botkyrka kommun kräver numera språktest i svenska för alla som söker jobb i förskolan. De som inte uppnår kraven får heller ingen anställning. Tillräckliga kunskaper i svenska krävs även av dem som vill förlänga sitt vikariat.

Den senaste varianten av språktest har varit i bruk sedan i augusti. Alla som söker arbete i kommunens förskolor måste uppnå en viss nivå i svenska för att en tjänst ska bli aktuell. Även de som ska förlänga ett vikariat måste genomgå testet. Vikarier som inte har tillräckliga språkkunskaper behöver dock inte sluta sin tjänst så länge de går med på att lära sig bättre svenska.

– Vi erbjuder kostnadsfri kompetensutveckling på arbetstid, men det krävs även egen motivation och engagemang, säger Sara Dahl, verksamhetschef för Botkyrkas förskolor.

Barnen ska inte betala priset för att vi bevisligen anställt för många med för låg kompetens.

Kommunen har även undersökt hur det står till med den befintliga personalens kunskaper i svenska och erbjudit de som inte uppnår rätt nivå att genomgå en 80 till 160 timmar lång svenskkurs.  

Linda Reimers, förskollärare på förskolan Opalen i Tumba östra, berättar att hon till en början tyckte att det var hårda bud kommunen kom med:

– Jag hade kollegor som jag arbetat med två, tre år, som var inne i verksamheten och alla rutiner. Sedan klarade de inte testet och skulle tvingas sluta, det kändes verkligen tufft. Som tur var ändrades reglerna så att vikarier som inte klarar testet nu erbjuds utbildning i stället.

Det är ett jätteviktigt ställningstagande som kommunen gör. Vi behöver adekvat kompetens i förskolan och jag är stolt över att de satsar på barnens rätt till utvecklig och lärande.

Linda Reimers poängterar att hon inte är emot testerna i sig, tvärtom tycker hon att de behövs.

– Många i Botkyrka arbetar i utsatta områden där barnen behöver stärkas i svenska, då krävs att det finns vuxna på förskolan som behärskar språket.

Även Anne-Charlotte Carlsson, rektor för sju förskolor i enheten Tumba Södra, är positivt inställd till testerna:

– Det är ett jätteviktigt ställningstagande som kommunen gör. Vi behöver adekvat kompetens i förskolan och jag är stolt över att de satsar på barnens rätt till utvecklig och lärande.

Anne-Charlotte Carlsson, förskolerektor, och Linda Reimers, förskollärare.

Hon berättar att införandet av testerna skapade en viss oro hos personalen, men att hon upplever att det nu har lugnat ner sig sedan de pratat mycket om vad det innebär.

– Jag tror på det här och jag ser därför fram emot att följa det över tid.

Bakgrunden till att testerna infördes var att kommunen såg hur skolresultatet påverkades negativt i de områden där man har sämre förutsättningar för språkutveckling i förskolan, och att det i sin tur kunde kopplas till språkliga brister hos personalen.

– Barnen ska inte betala priset för att vi bevisligen anställt för många med för låg kompetens, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd i en artikel om språktesterna i Dagens Nyheter.

I samma artikel förklarar skolminister Anna Ekström (S) att ett krav på språktest kommer att läggas fram som ett förslag på S-kongressen i november, och hon kommenterar:

– Det är alldeles utmärkt att kommunen går före i den här frågan.

LÄS ÄVEN

Så fick förskolan bidrag för hållbart slöjdarbete

TV4, varför förnedrar ni oss förskollärare?

Minskat matsvinn i Helsingborg

Lyssna på podden Förskolan här!