Podcast: Linda blev rektor över sina gamla kollegor

Hur är det att gå från förskollärare till rektor? Linda Johansson, i mitten, gästar Fredrik Kahn och Eva Lindström i podden "Förskolan" för att prata om hur det varit att ta steget att bli chef.

Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon oss för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor.

Linda Johansson är en bekant röst för de som följt Förskolan sedan starten. Men i höstas försvann Linda från podden.

– Jag gick från förskollärare till rektor och kände att jag, i min nya roll, inte kunde vara med i podden längre, säger hon.

I detta, lite annorlunda avsnitt, gör hon ett gästspel då hon berättar hur det är att bli chef över sina gamla kollegor och berättar att det faktiskt har varit mycket svårare att vara rektor än vad hon kanske trodde.

– Jag får ta väldigt mycket svåra samtal. Det fick jag göra som förskollärare också men nu är det på en helt ny nivå och nu är det mitt ansvar. Man får reda på väldigt mycket tung information. Man har någon slags samvetsstress hela tiden.

Hon ångrar inte beslutet att ta steget att bli rektor men är ändå förvånad över hur tufft det är.

– Jag vet ju hur slitigt det är att jobba som förskollärare, hur trött man är och hur omöjliga förutsättningar det är. Och jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men nu tänker jag ändå att: Vad skönt det var för ett år sedan då jag jobbade som förskollärare! Nu har allt skruvats upp på en nivå som jag inte trodde var möjlig.

Alla passar inte som rektor

Efter att ha ”grillat” Linda med frågor om nya livet som chef säger Eva Lindström att hon inte känner sig sugen på att byta bana och göra karriär själv.

– Det är otroligt stor skillnad på att leda vuxna och att leda barn. Vet du hur otroligt jobbiga vuxna är? Jag tycker att de bästa förskollärarna ska vara kvar som förskollärare. De ska stanna hos barnen. Och bara för att man är en bra förskollärare behöver man inte bli en bra rektor.

Lyssna på Förskolan här!