Fråga facket: Jour i förskolan – hur funkar det?

Genrebild, Colourbox.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

En förskollärare undrar hur jour fungerar i skolan, vilka skyldig- och rättigheter lärare har samt om extra ersättning bör utgå.

FRÅGA: En grannförskola har i flera år haft ”jourveckor” – bestämd vecka då en personal har ansvar för att ändra sitt eget schema vid personalbrist. Nu är det uttalat att även min förskola kan behöva göra så. Ska det inte utgå någon ersättning vid ”jourveckor” då man ställer sin fritid till förfogande? Ingår extra lönetillägg de gånger vi ändrar skiften?

Anki

SVAR: Jour är inte normalt förekommande för lärare i någon skolform, även om det i teorin skulle vara möjligt att teckna lokala avtal om jour för förskollärare. Det förefaller som de gjort någon hemsnickrad lösning som inte har stöd i lag och avtal. 

Om det är så att det uppstår akuta situationer på en förskola där man måste kalla in lediga så är det reglerat i våra avtal vilken ersättning som ska utgå med övertidsersättning, OB eller liknande, men det ska endast ske i undantagsfall då arbetsgivaren ser att det är ett krisläge, om det saknas vikarier och man måste lösa en akut situation. Jag tycker ni ska ta stöd av Lärarförbundets avdelning för att få klarhet, för det du beskriver verkar inte okej enligt min bedömning. 

Per Edberg, huvudskyddsombud, Umeå, och ledamot i Lärarförbundets arbetsmiljöråd

LÄS ÄVEN

Förskollärare frågar: Måste man ”klicka” med alla barn?

Problem med hederskultur i Malmös förskolor

Ny bok om att bevara barns utemiljö

Lyssna på Förskolan här!