Stort europeiskt innovationpris till Piteå-förskola

Pitås prisvinnare! Från vänster Karin Ceder, förskollärare, Birgitta Häggbom Tuveborg, biträdande rektor, Monica Thelin, rektor, och förskollärarna Erika Bergstedt och Maria Lundström. Foto: Piteå kommun.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Förskolor i Piteå och Kramfors finns bland pristagarna när EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning delas ut för första gången.

European Innovative Teacher Award delas ut till lärare som har utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+ – och det på både förskolor och skolor.

En av pristagarna är Infjärdens förskoleområde i Piteå, och rektor Monica Thelin är glad över att deras arbete uppmärksammats.

Det känns overkligt att vårt lilla projekt har blir så uppmärksammat. Det är ett bevis för att det aldrig är för sent att lära sig något nytt för att öka elevers lust till lärande.

– Det är en stor ära att vi har utsetts till vinnare. Vårt projekt handlade om att utveckla metoder för att förstärka barns lärande och inflytande och öka användningen av IKT. Det har varit tre innehållsrika och lärorika projektår som fortfarande lever kvar i våra verksamheter, säger hon.

En annan av pristagarna är Högakustenskolan i Kramfors kommun, där lärare från både grundskolan och förskolan kan ta åt sig äran av priset.

– Det känns overkligt att vårt lilla projekt har blir så uppmärksammat, säger Gulla Schornack, projektansvarig och tidigare lärare på Högakustenskolan. Projektet är ett bevis för att det aldrig är för sent att lära sig något nytt för att öka elevers lust till lärande. Med projektet ville vi bland annat utveckla arbetet med IKT och öka elevernas kontakt med omvärlden för att ge dem bättre förståelse och förberedelse för vårt teknikrika och mångkulturella samhälle.

Ett av målen med priset är att belöna lärarnas och skolornas resultat och lyfta fram deras arbete, och identifiera och främja utmärkta undervisnings- och inlärningsmetoder.

Förutom Högakustenskolan och Infjärdens förskoleområde tilldelades pris även till Hahrska gymnasiet i Västerås och Naturbruksförvaltningen vid Västra Götalandsregionen.

Samtliga pristagare kommer att få diplom och plakett vid en ceremoni senare i höst.

LÄS ÄVEN

Experten: Hållbarhet får inte stanna vid sopsortering

Fyra män i arbetslaget!

Statliga förskolepengar kopplas mer till det socioekonomiska

Lyssna på Förskolan!