Fyra män i arbetslaget!

Foto: Johan Strindberg. Från vänster: Tom Eklund, Vincent Önnerby, Teresa Lilja, Kristoffer Knutsson, Ernesto Giusti.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Alexanderskolan i Stockholm är undantaget från regeln om få män i förskolan. Förskolläraren Teresa Lilja sätter stort värde på att ha fyra manliga kollegor i arbetslaget.

Hur har ni lyckats locka så många män till arbetslaget? 

– När jag började var vi bara kvinnor. Sedan värvade jag en manlig barnskötare och sedan ytterligare en – och det är vad det handlar om: att det är lättare för män om det redan finns andra män på plats, det gör att de inte känner sig så utsatta och ensamma som de kanske kan känna sig annars.

Vilka är de främsta fördelarna med män på förskolan? 

– Det ingen nackdel att vara bara kvinnor, det handlar självklart om hur man är som personer, men min upplevelse är att det blir lite annorlunda med män på förskolan – mer lekfullt och lite vildare. Och jag upplever att män inte alltid är lika omhuldande med barnen, som många kvinnor, utan mer pushande, att ”det här går bra”, ”det här fixar du”. I vårt arbetslag är det raka puckar som gäller, ingen av oss lindar in saker. Men jag kan inte säga att det beror på att det är många män eller om vi helt enkelt är sådana som individer. Det blir i alla fall andra samtalsämnen än när det bara är -kvinnor. Men bäst av allt är ändå att barnen får manliga förebilder i förskolan.

Ernesto Giusti, snart färdig förskollärare, hur upplever du att det fungerar?

– Det är faktiskt helt otroligt vad många killar det är här, och jag gillar att det är mixat. Min förra förskola hade sex avdelningar och där var jag den ende mannen. Jag minns att det blev ramaskri när jag skulle byta avdelning och föräldrarna undrade vem som nu skulle spela innebandy och fotboll med deras barn. Men ett problem där var att det ofta var jag som fick sätta upp hyllor och ordna med andra traditionellt manliga sysslor. Den biten har försvunnit nu när jag jobbar här och har tre andra manliga kollegor, här gör alla allt och det är bra för barnen att se. Jag är snart utbildad förskollärare, det är bara examensarbetet som återstår, och jag försöker att pusha de andra att också vidareutbilda sig. Det här är verkligen ett häftigt yrke.

Teresas tre tips för sammanhållningen

  1. Tänk dig arbetslaget som ett fotbollslag där alla vet sina roller, men jobbar gemensamt. Det är teamet som gör laget. Alla kan inte kan göra mål men får gemensamt ta åt sig äran eftersom alla behövs för att uppnå resultatet. 
  2. Se till att ha översikt, ett gott förhållningssätt och respektera varandras olika roller.
  3. Skapa vi-känsla. Ensam är inte stark – så håll ihop.

LÄS ÄVEN

Rör inte våra rekommendationer – aldrig mera snor!

Måste vi rycka in och jobba i köket?

Vi sviker de våldsutsatta barnen

Lyssna på Förskolan!