Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Har ni hört den där om att barn under tre år har inget utbyte av förskolan, eller av andra barn? Liksom va? Hörde jag rätt?

Eva Lindström, förskollärare i Bromma, Stockholm. Krönikör och poddare här på Förskolan.

Varje år lämnas det in ungefär 3 000 motioner till riksdagen, de lämnas alla in under en period på hösten, den så kallade motionstiden.

Det är rätt många, de går alla att läsa på riksdagens hemsida och handlar om allt mellan himmel och jord. Oftast går de den stora massan obemärkt förbi.

Intresset väcks oftast senare i processen.

Men i år lämnades det in en motion som skapade debatt, och gjorde många väldigt upprörda. Några kreativa ledamöter hade tänkt om det här med förskolan, de tänkte att det vore bra med obligatorisk förskola från två års ålder. Sedan har det ju diskuterats vad dom egentligen menar med obligatorisk, och om motionen ens är seriös, eller vill de egentligen bara lyfta och uppmärksamma en av utmaningarna i vårt samhälle.

Om dessa socialdemokratiska politiker ville skapa debatt, har de verkligen lyckats. För jösses vilken debatt det blivit. Överallt, i de stora dagstidningarna, i små grupper på sociala medier, på arbetsplatser och i lekparker.

Många verkar ha hängt upp sig på det här med obligatorisk förskola. Kom igen, tror ni på allvar att svenska staten skulle bestämma om skolplikt från två års ålder? Det var ju typ nyss det blev skolplikt från sex års ålder. Att ens orka bli upprörd över att man inte ska kunna ta en ”mysdag” med sitt barn för staten skulle tvinga dig att lämna ditt barn på den avgiftsfria förskolan, känns det ens lite troligt?

Många andra är otroligt upprörda över detta att några politiker tycker att tvååringar ens ska gå på förskola. Som om att det skulle vara det värsta som kan hända en tvååring. Ganska exakt 89 procent av alla tvååringar i Sverige går på förskola. Är ni medvetna om att de flesta barn i Europa lämnas på förskola mycket tidigare än så?

Redan vid några månader lämnar föräldrar sina barn till förskolan, just det, till förskolan, inte bort.  Man lämnar nämligen inte bort sina barn, man lämnar dom till någon annan och till en plats anpassad för just dem.

Det är också en skrämmande mängd människor som arbetar inom förskolan som också faller in i motståndet, att små barn har inget i förskolan att göra, de har det bäst hemma med sin mamma och med myset.

Har ni hört den där om att barn under tre år har inget utbyte av förskolan, eller av andra barn? Liksom va? Hörde jag rätt? Jag har arbetat med de allra yngsta i förskolan i många år, det är den absolut viktigaste delen av förskolan, det här är det börjar, där lägger vi golvet i det stora höga hus som barnen ska bo i under hela sin utbildning.

Det finns gott om forskning som visar på att det är bra att börja på förskolan tidigt, att dessa barn presterar bättre i skolan än de barn som börjat sent. Sen kommer det alltid att finnas undantag, mitt barn hit och grannens barn dit. Jag vill, jag tror, jag behöver.

Vilka är de egentligen som blir upprörda, oftast dom som kan välja, som utgår från sig själva, från sin situation. Våra politiker kan inte tänka så, de kan inte tänka på dig och dina behov. De tänker på hela vårt land, på alla barn som finns här. Framför allt behöver de tänka på alla de barn som inte har en förälder som kan välja, som lever ett liv troligen med andra förutsättningar än den gnällande massan.

Politiker kan inte basera sina motioner på känslor, om deras förslag ska tas på allvar behövs fakta, forskning. Precis som vi som arbetar i förskolan, utbildningen ska alltid vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, inte på tyckande. Vetenskapen säger att förskolan är bra för barn, även små barn.

Så kanske att alla ni som kan välja, som har förutsättningar att göra som ni vill, kan ni backa en stund nu och se samhället i ett större perspektiv. Det är många barn som verkligen, verkligen behöver sin utbildning, tidigt i livet.

Barn som inte kan välja. Kan vi låta dem få det, i lugn och ro. Och i stället lägga krutet där det behövs, ok?

Om det är så här vi ska ha det, hur skapar vi en förskola som alla får plats i? Hur skapar vi en förskola där alla som arbetar där kan stå för verksamheten, och tro på att även de yngsta barnen hör hemma där?