Fråga experten: Måste jag skotta snö på gården?

Har ni skapat ett ”konkludent handlande” på er förskola?
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Per Edberg, huvudskyddsombud Sveriges Lärare i Umeå, svarar på en förskollärares fundering kring snöskottning på gården.

Fråga: Nu kommer snön och då får vi pedagoger ofta skotta snö och sanda på vår förskolegård själva. Tror inte att övriga kommunala verksamheter behöver det. Ingår det verkligen i vårt jobb och är det rimligt att vi gör detta?

/Wilma, förskollärare

Per Edberg, förskollärare Umeå, huvudskyddsombud och ledamot i Lärarförbundets arbetsmiljöråd.

Svar: Nej, det är inte rimligt. Snöskottning ingår normalt inte i förskollärares arbete. Men om ni tidigare på er arbetsplats har en rutin där förskollärare skottar snö och sandar förskolegården har ni skapat ett ”konkludent handlande”. Det vill säga att det blivit en del av ert ordinarie arbete. Hinner ni inte ert pedagogiska uppdrag med anledning av detta ska ni ta upp det med er arbetsgivare som då måste hjälpa er att prioritera. Om arbetsuppgiften är ny ska ni inte acceptera den, men ni kan inte vägra utföra den heller utan ni måste begära att arbetsgivaren skriftligt beordrar er att skotta snö och därefter omedelbart kontakta era fackliga företrädare. De kan då begära en överläggning kring detta.

/Per Edberg, förskollärare och huvudskyddsombud Sveriges Lärare i Umeå

Fråga oss!

Mejla ditt dilemma och dina fackliga frågor till oss på forskolan@lararen.se

LÄS ÄVEN

Lindström: Vi springer rakt in i en okänd katastrof

Förskolan: Lämningar och hämtningar

Lyssna på nya podcasten Förskolan!