Upplysande bok om nobelpris

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Lina Jalakas är nöjd med att få komplettera förskolans Nobelteman med en rolig och upplysande bok i ämnet.

F–klass Många skolor i dag uppmärksammar Nobeldagen på olika sätt. Kanske serveras finmiddag i skolmatsalen, kanske delas Nobelpris ut till elever eller klasser som gjort något bra, kanske ser man film eller bildspel som handlar om den kände uppfinnaren. Själv är jag mycket nöjd med att få komplettera allt detta med en rolig och upplysande bok i ämnet, som även lyfter nutida Nobelpristagare.

Den lille pojken i berättelsen, namne med den store krutgubben, undrar sig i bokserien (ja, det finns en till bok) igenom diverse svåra frågor. Till sin hjälp har han ett multiverktyg med aldrig sinande användningsområden. Storyn fångar barnen, det märks att det här är något nytt då naturvetenskaplig skönlitteratur inte är vanligast i barnboksvärlden. Dessutom varvas den berättande texten med frågor till högläsningslyssnaren – perfekt, tycker fröken, en inbakad lärarhandledning! Barnen svarar såklart glatt på dessa, kul att få vara med i historien, tycker de.

Som en bonus serveras en viktig aspekt ur läroplanen, nämligen miljö- och återvinningstänket. Lill-Alfred tycker återvinningscontainrar är superläskiga och kallar dem metallmonster. Hans superpedagogiska mamma drar paralleller till cellernas förnyelse i kroppen för att avdramatisera det hela, och vips, har vi lärt oss det svåra ordet autofagi och namnet på personen som blev Nobelprisad för denna upptäckt.

Och se där, på sista sidan sitter den svartvite farbrorn högtidligt ovanför en faktaruta, att begrunda även andra dagar än den 10 december!