För förälskade förskoleklassare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

F-klass ”Ni är bara barn. Ni kan inte vara kära!” sa fröken till mig när jag själv gick i lågstadiet. Ack så fel hon hade. Att ta barns känslor på allvar är något jag som pedagog alltid påminner mig om. Det är fint att det även finns litteratur som gör det, som till exempel berättelsen om de unga skolbarnen Tova och Jens. En enkel liten historia, men viktig och relevant för många 6–7-åringar med vårkänslor.

Den avhandlar förälskelsens alla våndor och vedermödor, samt den stora lyckan besvarad kärlek innebär. Det rodnas, hålls i hand, pratas tätt, tätt ihop på barns fina vis. Barnen i klassen blir fnissiga och tycker det är småpinsamt men ändå spännande när kärleksämnet kommer på tal. Och jovisst, några av dem har allt frågat chans eller själva fått frågan. Tänk att chansen fortfarande lever stark på landets skolgårdar, decennium efter decennium!

Den här lilla kärlekshistorien kan läsas av förskoleklassbarnen själva om de knäckt läskoden, då den är i ett litet och lättläst format samt rikligt illustrerad. Den funkar även utmärkt som högläsningsbok, då den är en utmärkt ingång till att tala om den unga kärlekens alla mysterier.