Gör upp med machonormen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Machokulturen är skadlig för både samhälle och individ, anser journalisten Atilla Yoldas som reder ut normen i en ny bok.

Foto: Anna-Karin Cherié Nilsson

Atilla Yoldas är krönikör på Expressen och skriver om frågor som rör antirasism, jämställdhet och machokultur. I sin debutbok synar han machonormen, som han anser är en grogrund för våld, homofobi och socialt utanförskap.

– Machokulturen lär killar att de ska brottas, leka krig och ta fajten. Våld normaliseras med ursäkten ”det är så pojkar är”. Homofobiska hatbrott mot HBTQIA-personer begås i större utsträckning av män. Det som inte anses vara ”manligt” är inte idealet och därför har till exempel bög blivit ett skällsord, säger han i en intervju med tidningen QX.

I boken intervjuar han profiler som Thomas Sekelius, Börje Salming och Kodjo Akolor om hur de förhållit sig till mansnormen. Han undersöker också hur machoidealen påverkar män när det kommer till sexualitet, känslor, kroppshets och psykisk ohälsa. Och berättar hur han själv som ung blev utsatt för mobbning för att han var känslig och hade nära till gråt.