Bli bättre på att använda film på fritids

Illustration: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Att göra egna videofilmer i klassrummet och på fritids är både kul och nyttigt, men det är lätt att göra fel. Här är knepen du inte vill missa.

Det är enkelt att skapa egna videofilmer. Som lärare kan du utnyttja det både som en uppgift till eleverna och för att själv göra filmer där du förklarar något komplicerat.

Dina videofilmer kan användas i enlighet med tanken om det flippade klassrummet (flipped classroom), men också som hjälp för elever som måste vara hemma i coronatider.

Det finns dock ett antal saker som är viktiga att tänka på innan du sätter igång.

1. Vrid på telefonen. Det krävs ingen avancerad teknisk utrustning för att filma. En vanlig smartphone är tillräckligt bra. Tänk bara på att vrida på telefonen. Eftersom film ska visas på ”liggande skärmar” är det olämpligt att filma med mobilkameran i ett stående läge.

2. Kolla ljuset. Ett vanligt nybörjarfel är att slarva med ljuset. Se till att objektet har ordentligt med ljus och att detta finns bakom kameran. Står den du ska filma exempelvis framför ett fönster blir det motljus – och blir då en skuggfigur.

3. Redigera gratis ... Alla filmer blir bättre med lite redigering. Har du en Iphone, Ipad eller Mac är det enkelt eftersom appen Imovie är inbyggd i systemet. I Windows 10-datorer finns en app som heter Foton och för Android/Chromebook går det att hämta gratisappen Google foto via Google play butik. Båda dessa innehåller, trots sina namn, även enkla verktyg för att redigera film. I Foton trycker du på Videoredigerare högst upp och i Google foto väljer du Bibliotek, Verktyg, Film.

4. ... eller proffsigt. För mer avancerad videoredigering på datorn finns många betalprogram, exempelvis svenskspråkiga Adobe premiere elements. Det kostar strax under tusenlappen och finns både för PC och Mac (www.adobe.se).

5. Hitta gratis ljud ... Bakgrundsmusik och ljudeffekter gör en film proffsigare, men glöm inte upphovsrätten. En bra samling med upphovsrättsfritt ljud är sajten Freesound (www.freesound.org). Genom att välja Creative commons 0 (i menyn till höger) när du har gjort en sökning visas bara ljud som är fritt att använda.

6. ... och bild. Man kan även göra en film roligare genom att lägga till lite stillbilder och andra videoklipp. En bra sajt för den här sortens upphovsrättsfritt material heter Pixabay (www.pixabay.com).

7. Dags att publicera. Om skolan använder en molntjänst är det enklast att publicera filmen där. Du kan även utan kostnad lägga ut dem på Youtube (www.youtube.com) genom att trycka på ikonen som ser ut som en videokamera uppe till höger. Här finns även ett enkelt redigeringsverktyg. Du väljer själv om filmen ska vara privat, offentlig eller bara synlig för den som har länken.

8. Tänk på GDPR. Det tråkigaste tipset är också det viktigaste! Om ni ska publicera filmer med eleverna måste du förankra det hos din skolledning. Bild och ljud kan vara personuppgifter, vilket betyder att de regleras av Dataskyddsförordningen (GDPR).