Bästa lekarna när det slaskar på gården!

Joel, Tage, Esther och Astrid på avdelningen Solen är vana vid att vara ute i alla väder. Foto: Johan Strindberg

Utevistelse i all ära, men under vintern kan det kännas motigt när kylan biter sig fast eller när regnet smattrar i sidled. På Fullersta förskola i Huddinge försöker pedagogerna hitta på stimulerande aktiviteter – oavsett väder.

Termometern visar på två plusgrader och vinden har lugnat sig betydligt från gårdagens häftiga regnstorm. Så sent som förra veckan fanns stora, spännande snöhögar på Fullersta förskolas gård i Huddinge, men nu har de alla smält ner till dystra gråbeige klumpar toppade med grus.

– Det var snö överallt och vi byggde rännor i en av högarna där barnen kunde rulla bollar ner i olika spår. Nu är den borta, det är synd. De lekte jättemycket där, säger Carolina Brintler, förskollärare på avdelningen Solen.

Barnen verkar dock inte bry sig nämnvärt, vare sig om bollbanans öde eller vädrets växlingar. De har fullt upp med att undersöka vad dagens stationer erbjuder under utevistelsen. Vid ett av borden lockar en uppsättning vinterpenslar, pinnar med blåfärgade fastfrusna isbitar i ändarna. Barnen testar genast att måla på den gröna duken. Intill finns även ett memory, små inplastade fiskbilder som plockas upp med hjälp av ett litet magnetspö.

Tage är på skattjakt. Kanske hittar han istapparna bättre med hjälp av ett förstoringsglas? Foto: Johan Strindberg

– Barnen är vana vid att vara ute i alla väder och vi försöker vara utspridda över gården och ha varierande mötesplatser som täcker in hela läroplanen. Men det mer finmotoriska kan vara svårt att få till ute om det är kallt, och vi äter heller inte ute på vintern. Men vi grillade i höstas, säger Carolina Brintler.

"Handlar bara om hur kreativ man är"

Denna grå torsdagsförmiddag i januari är ett lågt bord fyllt med snö och is det som lockar barnen allra mest. Här blir det snabbt glasstillverkning och vi besökare erbjuds självklart att smaka. Glass efter glass levereras, alla med olika smak, bland annat jordgubbe och den unika varianten pingvinprutt. Den sistnämnda är den i särklass populäraste.

– Vill du ha en till? frågar en av glasstillverkarna och fnissar förtjust.

Bordet med snö och is lockar till mycket lek. Foto: Johan Strindberg

På Fullersta förskola är barnen ute varje dag efter frukost, och ytterligare en vända på eftermiddagarna. Hur lång utevistelsen blir avgörs främst av vädret. Skulle det vara alltför kallt, extremt blåsigt, spöregn eller väldigt halt, ja då blir det till att stanna inne.

– Men det händer väldigt sällan. Visst är det enklare att vara ute sommartid, men det fungerar på vintern också, det handlar bara om hur kreativ man är, påpekar Carolina Brintler.

För dagen erbjuds även skattjakt. På fönstret finns ett pappersark uppsatt med bilder på det som ska letas upp, bland annat ett löv, en kotte och en skata. Den som vill kan plocka med sig en kikare eller förstoringsglas under jakten.

– Titta en skata! upplyser några av barnen och pekar på staketet vid den intilliggande inhägnade lekparken med sandlåda, gungdjur, klätterställning – och en rutschkana för de yngsta.

"Just nu finns ett stort intresse för dinosaurier"

Förskolans gård är stor och har gott om utrymme för lek och rörelse. Två gånger i veckan brukar det även bli en tur ut i grannskapet, till en park, biblioteket eller en promenad bort till Kyrksjön för att mata änderna.

I dag är det dock förskolegården som gäller och även om himlen är grå och det börjar dugga så smått leker barnen från Solen obekymrat vidare. Vid en av stationerna finns ett stort isblock som det går att hamra sönder med hjälp av olika verktyg. Inuti blocket gömmer sig en överraskning.

”Det fungerar på vintern också, det handlar bara om att vara kreativ", säger Carolina Brintler, förskollärare på avdelningen Solen. Foto: Johan Strindberg

– Vintertid handlar det mycket om is och snö. Här har vi frusit in olika saker i is. Just nu finns ett stort intresse för dinosaurier och därför har vi frusit in sådant som de får hacka fram, likt en fossil, förklarar Carolina Brintler.

När det nyligen var många minusgrader gick det att frysa in saker utomhus, nu får de i stället ta frysen på avdelningen Stjärnan till hjälp. Men de senaste dagarnas väderlek har gjort att det är si och så med hållbarheten. De fina iskakorna som tillverkades häromveckan när kylan fortfarande härskade står upptinade i hinkar i förrådet.

– Men de doftar fortfarande jul, konstaterar Carolina Brintler när hon visar skapelserna tillverkade av vatten, apelsinskal och gräs.

"Egentligen kan allt vi gör inne även göras ute"

Förskolan har sammanlagt 45 barn fördelade på tre avdelningar i två separata byggnader, och aktiviteterna på gården anpassas så att de blir tillgängliga för alla.

– Vi försöker hitta på nya stationer varje dag, men vissa är desamma. Skattjakten till exempel, den har vi även sommartid. Dessutom är barnen här väldigt kreativa och hittar på egna lösningar, säger Carolina Brintler.

Hon berättar att de hittar mycket inspiration via Pinterest, genom att googla eller i samtal med kollegor i nätverk de har med närliggande förskolor.

– Eftersom man inte vet hur vädret ska bli gäller det alltid att ha flera alternativ, och egentligen kan ju allt vi gör inne även göras ute. Vi har en whiteboard på sidan av förrådet där barnen med sina namnkort kan välja aktivitet som exempelvis balansgång, bygg och konstruktion eller spel och pussel. Vi har lådor som vi plockar ut, säger Carolina Brintler medan hon hjälper ett av barnen vars vantar halkat av. 

Det börjar dugga och barnen rör sig mot ytterdörren. Någon är sugen på frukt, en annan tycker att det börjar bli lite väl blött och kallt och en tredje undrar över lunchen.

– Vi ska snart gå in, i dag blir det köttbullar till lunch, säger Carolina och möts av idel glada miner. 

Inspiration & tips

  1. Måla med yoghurt på ett fönster och använd som bioduk. Med hjälp av en projektor kan där sedan spelas upp gymparörelser att göra ute, eller varför inte visa en brinnande brasa för att sprida ”värme” under utevistelsen?
  2. Bygga med isklossar i olika storlekar.
  3. Frysa in och hacka fram föremål ur större isblock.
  4. Vinterskattjakt – ta hjälp av förstoringsglas och kikare.
  5. Magnetfiske. Laminera bilder på fiskar och klipp ut i fiskform, fäst en magnet på varje och fiska med magnetspö. Ett slags memory.
  6. Skapa ”vinterpenslar”. Lägg pinnar med spetsen i en iskubshållare, häll på färgat vatten och frys in. Låt sedan barnen måla med penslarna på papper eller snö.

Hitta fler tips på nätet

På Studentlitteraturs sajt Förskoleforum finns bra tips på utepedagogik, även  vintriga aktiviteter:
www.forskoleforum.se/taxonomy/term/759

På sökmotorn pinterest delas otaliga idéer om vinterpyssel och roliga vinteraktiviteter:
www.pinterest.com

”Vi växer så det knakar” finns som blogg, på Facebook och Pinterest och delar bland annat med sig av 20 aktiviteter för vintermagi:
www.vaxersadetknakar.se/2018/november/20-aktiviteter-for-vintermagi.html

Lek och lär med snö tillsammans med Natur och Miljös naturskolor: www.naturochmiljo.fi/naturskola/material-for-pedagoger/lasvart/snoaktiviteter/

LÄS OCKSÅ: Lindström: Barnen blir lidande av de nya råden

Lyssna på Förskolan här!