Succé för podden Förskolan!

Vi Lärares podd Förskolan kan vinna pris som årets bästa podcast i European Content Awards. Förskolan produceras av Anna Westman Swantesson. Foto: Amina Dahlab.

Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards. Podden görs av de tre förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén, tillsammans med redaktören Anna Westman Swantesson.

Hej Anna! Varför går det så bra för Förskolan?

– Jag tror att många känner igen sig i våra diskussioner. Identifikationen är stor. Vi vågar även ifrågasätta moment och rutiner i förskolan som kanske är självklara för många. Måste vi ha samling? Varför har vi så konstiga regler kring matsituationen? Behövs verkligen föräldramötet? Jag upplever även att både Eva, Fredrik och Elin bjussar väldigt mycket på sina egna känslor, erfarenheter och eventuella misslyckanden.

Vad får ni för reaktioner från lyssnarna då?

– Många reaktioner! Så mycket feedback och kärlek! Vi får väldigt många mejl från våra lyssnare som ställer frågor, tipsar om ämnen som de tycker att vi ska ta upp och berättar att de använder avsnitten som underlag för diskussioner kollegor emellan. Framför allt är det rätt många som just nu pluggar till förskollärare som lyssnar och som tycker att de fått värdefulla insikter genom att lyssna. Vi har faktiskt fått ett argt mejl från en förskollärare också. Hon tyckte att podden var flamsig och tramsig. Men ett enda negativt mejl kan vi väl stå ut med? Och kanske var kritiken befogad för ibland är det rätt hetsig stämning i studion!

Hur många lyssnar då?

– Vi har hittills släppt 45 avsnitt och hittills har vi ungefär 180000 lyssningar. Det är ju otroligt bra!

Vad händer med podden i vår?

– Nya säsongen sätter i gång 7:e februari. Vi har hittills planerat in ett avsnitt om pedagogisk dokumentation och ett avsnitt om lön och hur man ska argumentera under sitt utvecklingssamtal med sin chef för kunna påverka lönen. Det kommer att bli många heta känslor och riviga diskussioner.  

Lyssna på Förskolan här!