Tidningen Förskolan fyller 105 år och jag är stolt över att få föra traditionen vidare, skriver nya redaktören Sara Djurberg.

Det första numret av Förskolan med mig som redaktör har precis delats ut. Jag har bevakat lärarfrågor i flera år, på senare tid framför allt fritidshemmet.

Min personliga relation till förskolan kan beskrivas som – varm. Det beror helt enkelt på att min nu nioåriga dotter älskade förskolan. Den såg inte mycket ut för världen, med Södermalms kanske minsta förskolegård, till stora delar asfalterad. Det var dock inget som min dotter tänkte på, men hon hade heller inget att jämföra med. I stället förknippar hon förskolan med trygghet och kompisar. ”Det var mysigt på förskolan”, svarar hon när jag frågar vad som var så bra. Att vi bodde granne med förskolan och bara hade en berghäll mellan bidrog till tryggheten. Förskollärarna tog ofta med barnen ut på berget och när jag var hemma kunde jag se dem leka genom köksfönstret. Kontrasten till skolan hon går i nu, med cirka 900 elever, kunde inte vara större.

Viktigt att lyfta förskollärarnas frågor

Tidningen Förskolan har 105 år på nacken! Och jag är stolt över att få föra den traditionen vidare och bevaka en verksamhet som lägger grunden för vårt samhälle och som alla har en åsikt om.

Speciellt nu, när alla lärare samlas i ett nytt stort förbund och tidningen blir ännu viktigare för att lyfta förskollärarnas specifika frågor. I och med att Sveriges Lärare är ett faktum har lärarna fått en ny gemensam tidning, Vi Lärare, och samtidigt har de målgruppsnischade tidningarna fått en ny form.

Så tidningen, och sajten, ser lite annorlunda ut, men du kommer också att känna igen dig i mycket av innehållet. Vi fortsätter att gå på djupet med en fråga i varje nummer av tidningen. Den här gången handlar det om buller. Närapå varannan förskollärare vistas i en bullrig miljö minst en fjärdedel av sin arbetsdag. Läs om vad forskningen säger om ljudnivåernas effekt på hälsan och barnens inlärningsförmåga. Förhoppningsvis gillar du också de nya inslagen i tidningen.

Vi vill höra vad ni tycker – skriv till oss och kommentera i våra sociala kanaler!

 

Lyssna på Förskolan här!