Så enkelt skickar du nyhetsbrev till föräldrarna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Trots alla nya digitala kontaktvägar är e-post ofta det smidigaste valet. Så här skickar du nyhetsbrev till föräldrar och kollegor.

Facebook, Whatsapp, Instagram … Det finns många kanaler för att skicka ut information till föräldrar och kollegor, men alla brottas med samma problem: de kräver att alla mottagare skaffar ett konto på samma tjänst som du har valt.

Det här gör att mejlutskick i många fall är ett bättre val. Även om e-posten känns föråldrad är fördelen att nästan alla använder den. Nyhetsbrev per mejl är därför ett smidigt sätt att sprida information, men att använda sin -vanliga mejltjänst är en dålig idé.

Ska du mejla en handfull personer går det visserligen bra, men om du skickar mejl till alltför många är risken överhängande att det kategoriseras som spam (skräppost) och stoppas.

Ett bättre sätt är att använda en nyhetsbrevstjänst. Du slipper belasta din egen mejl och får en rad smarta funktioner. Det går exempelvis att skapa olika utskickslistor för olika grupper och du kan se vem som har läst mejlen. Det finns också en inbyggd funktion för den som vill avregistrera sig.

För större utskick kostar den här sortens tjänster pengar, men gratisalternativen räcker långt för en förskollärare. Som alltid när det gäller digitala tjänster är det dock viktigt att du pratar med din chef först. Dataskyddsförordningen (GDPR) reglerar vad man får göra och det här är ett beslut som din arbetsgivare måste fatta. 

Gör så här: nyhetsbrev

Att skapa nyhetsbrev är inte svårt. Så här gör du i svenska Get a newsletter:

1. Gå in på webbsidan 

www.getanewsletter.com och välj ”Starta gratiskonto”.

2. Ange din mejladress, välj ett lösenord och klicka på -”Registrera dig gratis”.

3. Nu startar en guide för att lägga till dina mottagare, men du kan också göra det senare under ”Kontakter”. Här kan du även skapa dina utskickslistor.

4. Gå till ”Utskick” och ”Skapa utkast” för att sätta i gång med ditt nyhetsbrev. Välj en mall, skriv text och lägg till eventuella bilder. Du kan ta bort onödiga komponenter med hjälp av krysset till höger, och se resultatet via ”Förhandsgranska”.

5. Välj ”Skicka”, ”Skicka testmejl”, och följ instruktionerna för att lägga in rubrik och avsändare. Nu skickas ett mejl till dig själv så att du kan kontrollera att allt ser bra ut. När du är nöjd går du till ”Skicka”, ”Skicka ut ett nyhetsbrev”, och följer instruktionerna.

6. För att när som helst se status på utskicken kan du klicka på ”Rapporter”.  

4 gratistjänster för nyhetsbrev

Get a newsletter. Svenskspråkig tjänst med max 500 fria brev (till 100 mottagare) i månaden. www.getanewsletter.com

Paloma. En annan svensk tjänst som bara ger dig 100 gratismejl per månad. www.paloma.se

Mailchimp. Engelskspråkig jätte med 10 000 fria mejl i månaden
(till max 2 000 kontakter). www.mailchimp.com

Tinyletter. Engelskspråkig gratistjänst med ett obegränsat antal mejl till 5 000 mottagare. www.tinyletter.com