Lärarförbundets krav: munskydd och visir i förskolan

Skyddsutrustning måste finnas tillgängligt om det krävs anser Lärarförbundet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Alla som arbetar i förskola och skola ska ha tillgång till covidskydd. Det kräver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, efter ett beslut från Arbetsmiljöverket.

På en förskola i Bergs kommun i Jämtland har personalen krävt skyddsutrustning – och fått rätt av Arbetsmiljöverket. Det skriver TV4-nyheterna.

Nu kräver Johanna Jaara Åstrand att arbetsgivarna ser till att alla förskollärare och lärare ska ha samma rättigheter.

– Pandemin kräver löpande riskbedömningar och skyddsutrustning måste finnas tillgängligt om det krävs för att det föreligger risk för smitta. Då kan det inte ta flera veckor att få det på plats, säger hon.
 

Arbetsmiljöverkets beslut gäller endast denna förskola, men till TV4 säger Ulrika Scholander, sektionschef på myndigheten, att alla förskolor ska "ha rutiner för hur personalen kan arbeta på ett säkert sätt" och att "ingen ska behöva bli smittad eller sjuk av sitt arbete.

Vår senaste Coronarapport visar att bara en av fem arbetsgivare vidtagit de åtgärder som krävs för att upprätthålla Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det mest troliga är att det inte är särskilt vanligt att man har skyddsutrustning på plats, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Inte för daglig verksamhet”

Hur rimligt är det att ha visir när man arbetar med små barn?

– Vi menar inte att den ska användas i daglig verksamhet, utan när risk föreligger. Om det finns ett barn eller en elev som har symptom som kan vara Covid, och till dess barnet hämtas, säger Johanna Jaara Åstrand.