Fakta och fiktion förenas

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Filippa Widlund har illustrerat Johan Anderblads nya traktorbok.

3 - 5 år Bojan leker med sina fordon på sitt rum när hans mamma kommer in och säger att han ska städa. Leksakslådan blir tung av alla saker och Bojan önskar att han hade en traktor som kunde dra den. ”Har du kört en traktor någon gång?” frågar Bojan, och visst har mamma det.

Hon berättar hur hon körde traktor på en bondgård, om allt en traktor går att använda till och om dess olika delar och tillbehör. Det går rentav att använda en traktor till att hjälpa djur, får Bojan veta.

Som programledare för Bolibompa, populära Johans fordon och många fler program är författaren Johan Anderblad ett ansikte som många barn kan relatera till. Han är också utsedd till Sveriges läsambassadör 2017–2019, med uppdraget att sprida lust till läsning och litteratur. Det här är den fjärde boken i serien om Bojan och olika fordon. För mig som pedagog är det mycket tacksamt att arbeta med hans böcker för de stämmer så väl med våra riktlinjer inom yrket. Vi slipper normer och könsroller utan att bli skrivna på näsan, till exempel är det Bojans mamma som har den annars så typiska mansrollen som fordonsexpert och bonde. Så uppfriskande!

Vi får också lära oss massor om traktorn, vilka delar den har och hur den fungerar. Barnens funderingar går kring hur bilderna kan se så verkliga ut. Framför allt fastnar de för bilderna med olika delar till traktorn, allt korrekt återgivet. De sitter länge och diskuterar de olika delarna med varandra. På köpet får vi även en spännande historia – hur ska det gå för fåren som fastnat i kärret? Den här typen av litteratur är precis vad vi behöver i förskolorna, en bra blandning av fakta och fiktion.