Allt om att göra barn!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Göra barn – så går det till av Anna Fiske (Natur & Kultur)

Jag har en bekant som säger att han aldrig vågade kramas som barn för att han hade läst i Bamse att bebisar blir till när två personer kramas länge.

Men här tas inga gen­­vägar för att förklara hur barn blir till. Det kan vara en kär mamma och pappa med slida och penis, men också många andra parkonstellationer via prov­rörsbefruktning. Här förklaras också hur det kan kännas att vara gravid, hur bebisen växer i magen och hur förlossningen går till.

”Göra barn – så går det till” lämnar inget åt fantasin. Samtidigt är det intressant att boken inkluderar detaljer kring graviditeten som att mamman kan kräkas eller vill äta viss mat. För barn med en gravid familjemedlem skulle det troligen vara lättande att läsa om detta i en bok. Det är även intressant för barn som funderar över att de någon gång har legat i en mage.

Illustrationerna i boken är en smaksak, vissa vuxna jag pratat med tycker de är fula och till och med obehagliga, kanske för detaljerade. Jag tycker bilderna är tydliga, förklarande och lekfulla. Aldrig har jag läst en barnbok så ingående informativ om hur barn blir till. Boken lockar fram många stora ögon och fniss bland barnen, men den behövs och borde vara en del av undervisningen på förskolan. Så jag säger till alla förskolor (och blyga föräldrar) – köp in!