”Är det viktigt om Lucia har skägg eller inte?”

Folkhögskolläraren Sara Silfverskiöld resonerar kring genus och jultraditioner.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Luciafirandet handlar om att fira en person som var modig och vägrade ge upp vad hon trodde på. För det var en hon, den allra första Lucian från Italien. Men det hindrar kanske inte att det är en han eller en icke-binär person som firar henne? Läraren Sara Silfverskiöld väcker frågan i en krönika.

Det luktar snö ända in i klassrummet på sista lektionen före luciafirandet på Bromma folkhögskola. Jag hade tänkt att vi skulle prata om mörker och ljus, kanske också om framtidshopp. Men diskussionen svänger in på frågan om genus.

–  Nuförtiden får vi kvinnor inte ha någonting i fred!

Säger en av deltagarna på seniorkursen.

– Gubbarna har väl sitt eget roliga. Hörs det lite längre bak i rummet.

– Men Lucia! Det hade vi väl aldrig trott att de skulle ta ifrån oss!

De manliga (ganska få) deltagarna väljer att inte yttra sig. I stället är det en kvinna som skickar i väg mig.

– Gå till expeditionen och fråga om skolans Lucia är tjej eller kille!

Motvilligt går jag med på att närma mig receptionen. Jag kommer tillbaka till klassrummet utan ny information om den frågan, precis som jag misstänkte.

– Va! Vet de inte vem som ska vara Lucia?

Jag drar på det.

– Jo, det vet de säkert, men…

Alla väntar.

– Men de vill inte säga om den personen är en tjej.

Det blir tyst, mycket tyst. Till slut säger en modig dam;

– Men, varför inte?

Man kan undra om det är en feministisk tradition att fira kvinnan som levde på 200-talet på Sicilien. Om det handlar om att gestalta karaktären Lucia kanske läraren som håller i trådarna tycker att det passar bäst med en tjej i rollen. Det kan också finnas andra skäl, sångrösten till exempel. Om vi vänder på det, hur ofta får en kvinna spela rollen som jultomte? I operavärlden är det förresten vanligt att en kvinna sjunger yngre mansroller. Är det viktigt om Lucia är lång eller kort? Har lång vit klänning eller till exempel röd? Har skägg eller inte? Att fira Lucia är ju inte att skriva en uppsats i typsnittet Times New Roman, 12 punkter, enligt konstens alla regler. Luciafirandet handlar om att fira en person som var modig och vägrade ge upp vad hon trodde på. För det var en hon, den allra första Lucian från Italien. Men det hindrar kanske inte att det är en han eller en icke-binär person som firar henne?

Så sent som 1872 fick bara manliga studenter plugga på universiteten i Sverige. Förändringen kom långsamt men nu 150 år senare är 61 procent av studenterna på grundnivå kvinnor. Det är till och med så att kvinnorna har varit i majoritet sedan slutet av 1970-talet! Blev genusneutral antagning sämre? Tvärtom! Det blev också bättre när kvinnor på 1950-talet fick bli pastorer i frikyrkan och präster i Svenska kyrkan. Då öppnades det upp en möjlighet att få hjälp i andliga frågor av den som man har störst förtroende för, oberoende av kön.

Ok girls, vi kanske kan gå med på att dela med oss av Lucia, eller hur? Men stopp ett tag! Då måste ni män också vara beredda på att dela med er av något ni har haft fördel av! Könsneutral lönesättning för lärare kanske vore något?

Det doftar snö igen. Det är mycket som är hoppfullt med vintern. Tomas Tranströmer skriver om ”ögonblicket då snöflingor slår ut i rymden”. Vi får tid att vila. Tid att samla våra tankar. Tid att umgås. Som det står i Predikaren i bibeln ”Det finns en tid för allting under himlen”. Nu är det snart jullov och då får vi andas ut lite. Kanske välbehövligt, så att vi är redo om det kommer fler saker vi behöver ompröva när vårterminen kickar igång? Men glöm inte att det finns en tid för kärlek och omtanke också, särskilt nu under storhelgerna.

/ Sara Silfverskiöld, lärare Bromma folkhögskola.