Matteläraren Bodils pi-bord gör succé på Facebook

Matte- och slöjdläraren Bodil Holmström tänkte egentligen skänka bort sitt egenkonstruerade pi-bord. Men efter Facebooksuccén har det nu sålts för 2 500 kronor. Foto: Privat
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i matematik, teknik, naturvetenskap mm

När matte- och slöjdläraren Bodil Holmström bestämde sig för att göra sig av med sitt hemsnickrade pi-bord tänkte hon först skänka bort det. Men istället lade hon upp det till salu i en Facebookgrupp för mattelärare – och responsen blev enorm.

Talet pi med sina oändliga decimaler har inte bara intresserat mattenördar världen över, symbolens design går också att skapa möbler av. Bodil Holmström är mattelärare på Rudbecksgymnasiet i Örebro och har tidigare arbetat som slöjdlärare. På fritiden bygger hon möbler och ett av hennes projekt – ett pi-format bord – fick stor spridning efter ett inlägg i Facebookgruppen Matematikundervisning. Här berättar hon historien bakom den speciella möbeln.

Hur kom bordet till?

– Det började egentligen för att jag ville göra något tillsammans med min pappa. Jag fick idén från en bild jag såg på nätet och då hörde jag av mig till honom och frågade om han ville vara med och hjälpa mig med konstruktionen. Han är byggnadsingenjör och kan konstruktion och har hjälpt mig tidigare med olika saker jag har byggt. Så det blev ett litet mysigt projekt med min pappa. Vi hade väldigt roligt!

Pappa vid ritbordet 2015. Foto: Bodil Holmström

Hur lång tid tog det att bygga?

– Oj, det är svårt att säga, men väldigt lång tid! Minst hundra timmar, kanske mer. Det är en ganska komplicerad konstruktion, delvis eftersom jag inte ville ha några synliga skruvar, så allt är fogat inifrån. Vi lade också ner mycket jobb på att hitta ett snyggt pi, vi tittade på massa olika typsnitt för att hitta ett som var snyggt i designen.

Blev du förvånad över responsen på inlägget?

– Nej, det blev jag inte. Jag tänkte att det är ju så speciellt så folk kommer nog gå igång på det och Facebookgruppen har över 19 000 medlemmar. Men det är ju kul, säger Bodil Holmström om inlägget som i skrivande stund har över 250 likes och nästan 100 kommentarer.

Varför just pi?

– Det är en vacker form!

Har du gjort några andra matterelaterade konstruktioner?

– Nej, jag tror inte det. Det jag har som är matterelaterat är en samling av gamla matteverktyg – olika sorters linjaler och passare, pekpinnar och en gammal gradskiva i trä. Att bygga möbler är något jag hållit på med länge, så det finns många roliga möbler här hemma, men jag har ingen annan konstruktion som är en mattesymbol.

Var finns bordet nu?

– Det var ett läromedelsföretag som köpte det till slut, så nu står det i deras foajé i Eskilstuna.

Pi-bordets nya hem i foajén hos läromedelsföretaget i Eskilstuna.

Hur mycket fick du för det?

– Det gick för 2 500 kronor. Det är ju handgjort, så rent hantverksmässigt är det värt mycket mer egentligen, om man skulle räkna på timpenning. Först tänkte jag skänka bort det eftersom det ändå inte fick plats här hemma längre, men sen tänkte jag att det kanske kan finnas någon mattelärare som skulle tycka att det var kul, och att jag lika gärna kan sälja det. Så det känns kul!

Om man vill bygga ett eget pi-bord, kan man få ritningen av dig då?

­– Ja, det är några som har bett om det faktiskt. Det tog ju pappa väldigt lång tid att göra den, så jag tänkte att jag skulle sälja den om det är någon som vill ha den. Så om man är intresserad kan man höra av sig till mig!

Det krävdes väldigt många timmar i verkstaden för Bodil Holmström, som tidigare har arbetat som slöjdlärare, innan bordet blev klart.

LÄS ÄVEN

Hennes uppgift tar slöjden in i framtiden

De har översatt mattetermer – till 26 olika språk

Matematiklyftet förbättrade inte elevernas resultat

Tuff utmaning när NP i matte ska bli digitala