Nu är yrkesprogrammen i fokus

Jag är övertygad om att yrkesutbildningsveckan på sikt kan bidra till att fler väljer yrkesprogrammen, säger WorldSkills vd Pontus Slättman. Foto: Viktor Fremling/WorldSkils Sweden och Amina Dahlab
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Nu är yrkesprogrammen i fokus i hela landet. Det är yrkesutbildningsvecka. Ett syfte är att få fler unga att välja programmen.

När yrkesutbildningsveckan lanserades förra året fanns vissa begränsningar till följd av pandemin. Men den här vekan är det fullt pådrag.

– Jag är övertygad om att yrkesutbildningsveckan på sikt kan bidra till att fler väljer yrkesprogrammen, säger WorldSkills vd Pontus Slättman.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Uppdraget är att ”höja attraktionskraft, status och kvalitet” på yrkesutbildningarna.

Förra årets initiativ att dra igång en yrkesutbildningsvecka gav blodad tand:

– Vi kallar det för vårt annonseringsår, många skolor hängde på trots att mycket fick göras digitalt. I år har ännu fler yrkesskolor aktiviteter på gång, liksom flera myndigheter, regioner och organisationer.

 

Sociala medier

Det finns ingen överblick över vem som gör vad, WorldSkills gör ingen sammanställning.

– Vi uppmanar alla att berätta om sina aktiviteter i sociala medier. Där har vi bland annat sett att Region Kronoberg beslutat att permanenta sin yrkesutbildningsvecka och att Skolverket valde att lägga en konferens på temat just nästa vecka.

På sin hemsida ger WorldSkills exempel på vad som kan göras:

 

  • En branschorganisation kan arrangera seminarier, konferenser och kampanjer.
  • En yrkesutbildning kan ordna ”öppet hus” med tävlingar etc.
  • En högstadieskola kan ordna temadag om framtidsval eller besöka yrkesutbildningar.

 

Pontus Slättman, som varit yrkeslärare på elprogrammet, tror på en ökad aktivitet från just högstadieskolorna:

 

– Vi vet att det finns ett uppdämt behov av fysiska besök efter åren med pandemi. Ungdomsbarometern visar att eleverna är trötta på alla digitala möten med studie- och yrkesvägledare och andra nyckelaktörer inför gymnasievalet.

 

Från nästa år kommer högskolebehörigheten på nytt att ingå som grund på yrkesprogrammen, kan det öka intresset för programmen?

 

– Ja, jag är övertygad om det. Efter att högskolebehörigheten togs bort 2011 minskade intresset för utbildningarna, nu får vi förhoppningsvis en motsatt trend. Det känns bra att både LO och Svenskt Näringsliv drivit den här frågan.

 

Bättre matchning

Pontus Slättman välkomnar också lagändringen som gör att arbetsmarknadens behov måste vägas in när huvudmännen bestämmer vilka utbildningar som ska erbjudas.

– Det är viktigt att få till en bättre matchning. Ju större chansen är att få ett jobb, desto större intresse att välja utbildningen.

 

Under yrkesutbildningsveckan kommer flera regioner att utse ”Årets yrkeslärare”, men vinnaren av den nationella utmärkelsen kommer att presenteras andra veckan i november.

Läs mer:

Yrkeslärare är världens bästa jobb

Recept för att fler ska klara gymnasiet

Elever måste få veta att en del yrken innebär en risk