Skola söker musiklärare – på fem procent

Henrik Engebretzen, rektor på Nakterhusskolan i Haninge, kallar det "en extremt liten tjänst". Men det faktum att så många sökte den, menar han visar att det var ett korrekt beslut att utlysa den. Foto: Getty Images/Privat
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Den nya kommunala Nakterhusskolan i Haninge har sökt en musiklärare – på fem procent. ”Många behöriga sökte tjänsten”, berättar rektorn.

Rektorn Henrik Engebretzen medger att det handlar om ”en extremt liten tjänst”.

– Men våra behov just nu är inte större än så. I takt med att skolan växer kommer tjänsten att öka i omfattning, kanske till 40 procent om tre år.

Nakterhusskolan skulle först bli en friskola, men i höstas tog kommunen över efter att tillståndet dragits in. I dag har denna F–3-skola i Haninge utanför Stockholm ett hundratal elever, men kommer att växa till cirka 500.

"Över 50 sökande"

Intresset att arbeta på skolan har varit stort, hittills har man bara anställt behöriga lärare.

– Jag hade förstås kunnat hitta en lösning för denna lilla musiklärartjänst med befintlig personal, men då hade jag inte fått en behörig musiklärare.

Ansökningstiden gick ut för ett par veckor sedan. Hur många ansökningar fick du till den femprocentiga tjänsten?

– Över 50 sökande, varav flera är behöriga, säger Henrik Engebretzen utan att specificera exakt hur många sökande som är behöriga.

Men du kommer att kunna kalla flera behöriga musiklärare till intervjuer för en tjänst som innebär en 45-minuterslektion i veckan?

– Ja.

Var det ingen som frågade om de kunde få mer än fem procent från början?

– Nej, inte en enda. De som absolut vill ha fler timmar söker väl inte tjänsten.

Lärarförbundet kritiska

Mats Pettersson, Lärarförbundet.

Lärarförbundet har ännu inte något fackligt ombud på skolan, men förbundets ordförande i Haninge är kritisk till tjänsten:

– Det är jättekonstigt att erbjuda en så liten tjänst, säger Mats Pettersson. Jag har aldrig hört talas om något liknande.

Han tycker att skolan hade kunnat erbjuda någon typ av kombinerad tjänst, som innefattar kompletterande arbetsuppgifter, vilket i sin tur hade kunnat få upp procenttalet.

Lotta Liljered, Musiklärarnas riksförening.

En liknande åsikt har Lotta Liljered, ordförande i Musiklärarnas riksförening:

– Skolor kan till exempel gå samman och erbjuda kombinationstjänster.

Men inte heller sådana tjänster är ideala, menar hon.

– Det innebär en extra arbetsbelastning att hoppa mellan skolor och arbetsuppgifter. Därför är detta inte ett gynnsamt koncept i längden vare sig för arbetstagare, elever eller arbetsgivare.

Rektor Henrik Engebretzen övervägde inte en kombinerad tjänst den här gången, eftersom det gick bra att hitta sökande ändå. Han betonar att många musiklärare är intresserade av att arbeta just deltid, att de vill ha tid över att syssla med annat också.

– Kanske eget musicerande eller andra projekt. För vissa är det helt enkelt lockande med en så här liten tjänst, när de samtidigt vet att den kommer att bli större.

LÄS ÄVEN

DiMaria: Susanne Nyström vet inte vad som krävs för att lära sig spela trumpet

Tusses sånglärare: Hela skolan vann!

Forskaren: Hatisk genre kan berika musikundervisningen

Tips: Så får du distansundervisning att funka i de praktisk-estetiska ämnena