Ny utbildning ska göra modeindustrin mer hållbar

Linda Lundgren Lundén är gymnasieläraren inom textil formgivning och initiativtagare till den nya inriktningen ”Hållbart mode” på det estetiska programmet på Katedralskolan i Växjö.

Inom modeindustrin lägger man allt mer fokus på hållbarhet. Nu startar en gymnasieutbildning med riksintag där elever ska lära sig att puffa industrin ännu mer i den riktningen.

– Vi märker ett ökat intresse bland ungdomar inom både hantverk och hållbarhet, säger initiativtagaren och gymnasieläraren inom textil formgivning, Linda Lundgren Lundén i Växjö.

Skolverket gav nyligen grönt ljus för ”Hållbart mode” på Katedralskolan i Växjö. Utbildningen ska inspirera till nya hållbara idéer inom modedesign och kommer att ingå i det estetiska programmet med inriktning bild och form.

De första tio eleverna väljs ut baserat på betyg och arbetsprover och kommer att påbörja utbildningen hösten 2024. Den ansvariga läraren Linda Lundgren Lundén räknar med att det kommer att bli fler sökande än antalet platser.

– Dagens ungdomar har vuxit upp med ett hållbarhetstänk. De ser ofta second hand som trendigt. Det visar många framgångsrika UF-företag där mammas gamla 90-talsjeans säljs på en åtråvärd marknad. Och fler önskar designa och tillverka unika plagg själva. 

”Förväntas få stor påverkan på industrin”

För att få starta en ny utbildning med riksintag behöver skolan ha samverkan med en högskola, i det här fallet blev det institutionen för design vid Linnéuniversitet. Linda har satt ihop ett programråd med representanter från universitet, kommun och företag som ligger i framkant inom hållbart mode.

Ett av dem är Södra Skogsägarnas OnceMore med en återvinningsfabrik i Mörrum.

– Oncemore är världens första storskaliga fabrik som lyckats återvinna blandmaterial. Sådana innovativa initiativ är det fantastiskt att få möjlighet att visa för eleverna.

Ett av målen med utbildningen är att inspirera eleverna till nya hållbara idéer inom mode. Tyngdpunkten kommer att ligga på praktiskt arbete – att gå från idé till färdigt plagg. Men de kommer också att diskutera modebranschens affärsmodeller och utmaningar i resan mot att bli mer cirkulär och hållbar. 

Linda Lundén beskriver framtida lagar och beslut som kommer att påverka modeindustrin:

– Ekodesignförordningen, som fokuserar på hela tillverkningsprocessen, samt krav på digitala produktpass, där en produkts hela värdekedja ska redovisas, bägge förväntas få stor påverkan på industrin. Där ligger vår utbildning helt i linje med utvecklingen.

Finns inga enkla svar

Linda Lundén har idag elever från olika program på skolan och lyfter ofta miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet – allt från arbetsförhållandena för dem som producerar kläder, till transport, material och marknadsföring. 

– Eleverna frågar ofta vilket material som är mest hållbart. Det finns inget enkelt svar på den frågan, de plagg som du använder är de mest hållbara. Lär känna din stil och vilka material som du gillar, och vårda dina plagg så att de håller länge. När du inte längre vill ha dem, ge eller sälj dem vidare, då tänker vi hållbart. 

I ett mejl till Ämnesläraren där Linda Lundén berättar om utbildningen skriver hon att ungdomar, som förvisso bryr sig alltmer om hållbarhet, ”ibland dras med i köphetsen av fast fashion”. 

– Här är det viktigt att inte komma med pekpinnar. Vägen mot en schysst, rättvis och hållbar bransch kommer nog snarare genom inspiration och kreativitet. Slow fashion kräver nya och hållbara affärsmodeller.

Idag finns bara en liknande gymnasieutbildning inom det estetiska programmet i Sverige, Etisk modedesign i Båstad.

LÄS ÄVEN

Slöjden lyfter när elevarbeten skänks till Stadsmissionen

Egen köksträdgård lyfter hkk-undervisningen

Debatt: Eleverna blir smartare när de arbetar med händerna

Hon slöjdar upp varenda flisa