Bildlärarens gamla målningar visar att mycket är sig likt i skolans värld

”Jag i 30-årsåldern, då jag arbetade som bildlärare på en grundskola”, skriver den numera pensionerade bildläraren Louise Lindehoff.

Man blir svettig bara man tänker på allt som ska stämma, det gäller att inte bli stressad. Men forskning på stress har visat att lärare är bland de mest stresståliga – känns betryggande att veta, skriver den pensionerade bildläraren Louise Lindehoff.

Det började med att jag gjorde lite humoristiska tavlor av olika företeelser i skolan under senare delen av 1980-talet, tavlor som vi hängde i vårt arbetslagsrum, det var bilder av lärarnas vardag.

En del fenomen är desamma än idag, men en del ser ju helt annorlunda ut.

Sommarlov snaaaaart

Före sommarlovet var det ett sjå att hinna med. Man blir svettig bara man tänker på allt som ska stämma, det gäller att inte bli stressad. Men forskning på stress har visat att lärare är bland de mest stresståliga – känns betryggande att veta.

Snaaaaart sommarlov men innan vi kommer dit!!

Betyg

Sätta betyg var analogt, man satt alltså med en papperskatalog och skrev in betygen för hand. Expeditionspersonalen var ledig för att kunna sitta i lugn och ro hemma för att skriva in betygen rätt så att betygen kunde signeras.

Samvetsfråga?

Planeringen havererade alltid i slutet av terminen. Det slog aldrig fel! Likaså slog det aldrig fel att det alltid kom någon elev sista dagen av terminen och undrade vad de skulle göra för att bli godkända.

Plötsligt var det massor av andra aktiviteter och utflykter, studiebesök och så vidare som var ett måste, massor av lektioner gick bort, och plötsligt skulle man sätta betyg. Att sätta betyg är delvis en samvetsfråga, och slutmålet, sedan är det lugnt. Men innan man kommer dit ska alla uppgifter ha gåtts igenom. Alla ska ha fått samma chans att redovisa klara uppgifter. För att det ska bli så bra som möjligt gör man sitt yttersta för eleverna så att de ska ha allt material som de behöver, ibland låna hem eller arbeta på håltimmar. Som lärare ställer man upp på lediga stunder. Ibland ska plats och material skaffas fast man har en lektion med andra samtidigt.

Örnkoll?

Kopiera

Att kopiera tycks alltid ske i sista minut och kopiatorn bryter alltid ihop när man som bäst behöver den.

Hur många gånger har man inte med livet som insats med fingrarna inne i kopiatorn rullat valsar, petat ut papper som fastnat, fyllt på papper? Hittat kvarglömda original, och högar av kopior osv, osv.

Kö vid kopiatorn.

Louise Lindehoff, legitimerad Bild/medialärare

Ps. Jag har både skrivit texten och målat bilderna. De hängde på en grundskola i Helsingborg, cirka 30X40 cm stora. Några av bilderna fick kollegor, de andra bilderna står inramade på vinden.

LÄS ÄVEN

Bildlärare poddar om selfies och fejkade bilder

Bildlärarnas ilska ledde till en helt ny förening

Bildläraren Paula har 518 elever: ”Jag kan inte ens namnen på alla”

Bildläraren: Här ser ni varför vårt ämne gör nytta

Här formas framtidens bildlärare