Här är lärarnas flashmob mot anmälningsplikt

Judas Priest och ”En svensk tiger” blev lärarnas lösning I Örebro på att snabbt få ut budskapet: ”Vi anger inte”.

Sveriges Lärare i Örebro sällar sig till den växande skara som tar aktivt avstånd från Tidöpartiets förslag om en anmälningsplikt för offentliganställda att anmäla papperslösa till myndigheterna.

– Vi kan ju inte stå för det här. Det är helt emot våra yrkesetiska principer, barnkonventionen och vår värdegrund. säger Anna Nilsson, ordförande Sveriges Lärare Örebro.

Istället för debattartikel

Det som först skulle bli en debattartikel med kritik mot förslaget blev i stället något mer omedelbart och möjligen mer uppseendeväckande:

En samling ombud från fyra olika fackförbund intog Stortorget i Örebro, drog på hårdrockarna Judas Priests låt ”United” i högtalare och höjde med arga miner sina plakat mot skyn och Rådhuset där politikerna sitter.

Aktionen uppmärksammades även av Sveriges radio i Örebro.

– Debattartiklar i all ära, men vi ville göra något fort. Så vi drog ihop Vårdförbundet, Saco och Vision och hade en flashmob på Stortorget på lunchen, säger Anna Nilsson, ordförande Sveriges Lärare Örebro.

Bland plakaten syntes den klassiska bilden ”En svensk tiger” som på 40-talet manade svenskarna att tiga om sådant som kan skada rikets säkerhet. I Örebro kombineras den med budskapen ”Angiveri är osvenskt” och ”Skolan ska lära ut, inte kasta ut”.

– Det är inte vår arbetsuppgift att anmäla barn, vi ska undervisa barn. Den här bilden passar bra, den är effektfull, säger Anna Nilsson.

Nyfikna politiker

När Judas Priests sångare Rob Halford sjungit orden ”United we stand one and all” för sista gången skrek de samlade ombuden ”vi anger inte”, för att sedan skingras igen och övergå till samtal med de nyfikna politiker som kommit ur från Rådhuset för att titta.

Nu hoppas Anna Nilsson att fler kan ta efter och göra egna flashmob-protester.

–  Det är enkelt, det krävs bara engagemang och en högtalare. För en flashmob behövs heller inget tillstånd som för en vanlig demonstration. Den är kort upplöses ju sedan igen.

Och varför protestera mot just detta?

– Vi måste ju ha en skola där barnen är trygga med oss vuxna. Jag vet inte vems jobb det är att ta hand om de här frågorna. Men mitt jobb, i skolan, är det i alla fall inte.

LÄS MER:

Facken protesterar i gemensam manifestation

Därför tar facket ställning mot anmälningsplikt

Debatt: ”Den här skrämseltekniken är farlig”

Lärarnas upprop mot angiveri: ”Ska inte slänga ut elever”

Regeringens angiverikris – skolministern lämnar besked till lärarna

Etiska rådets svar på lagen om angiveri: Civil olydnad