Så fick Stefan eleverna att sluta slänga mat

Foto: Oskar Omne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Stefan Johansson har fått ettorna på­ ­Hammarbyskolan södra i Stockholm att slänga mindre mat, äta sallad och använda bestick. Metod: diagram och tävlingar.

Hur gjorde du?

– Det slängdes fem till tio  kilo per dag på de fyra klassernas luncher. Vi började väga maten i en hink och jag gjorde ett stapeldiagram över hur mycket som kastades varje dag och satte upp i korridoren. Sedan pratade vi om att maten transporteras i onödan, att jordens resurser är ändliga och att alla måste bidra med sin del.

Vad motiverar barnen?

– En del tycker att det är roligt att titta på diagrammet, men för de flesta räcker hinken. Det har blivit viktigt att inte kasta mat i den. Man får göra något kul av det – en tumme upp när de kommer med en tom tallrik, exempelvis.

Du har också startat en salladsklubb, berätta!

– Det började som ett skämt med en kille som inte gillar sallad, precis som jag. Jag virkar röda klubbmärken som barnen får om de tar tre salladssorter varje dag i en vecka. Barnen har fått häften där de kryssar i vilka sallader de har ätit. Vi sätter även upp tabeller över hur många som fått märken på anslagstavlan. Jag har också gjort ett gaffel- och knivmärke som de får om de äter med bestick i fem dagar.

Kommer ni nå målet att inte slänga något alls?

– Vi snittar på 1,5 kilo per dag, rekordet är 480 gram. Det siktar vi på, om så bara för en dag!