Schack lyfter elever i matematik

Mark Peters har märkt att schack lämpar sig särskilt bra för elever med diagnoser som adhd och autism. Foto: Emelie Asplund
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

När eleverna spelar schack tränar de matematik utan att veta om det. För den schackspelande läraren Mark Peters är drivkraften att väcka spelglädje hos eleverna.

Mark Peters gör minst tjugo skolbesök om året för att lära fjärdeklassare att spela schack. Under en timme och en kvart hinner eleverna lära sig hur pjäserna går, vad de är värda och dessutom börja spela själva. Det blir samtidigt en introduktion för klasslärarna som sedan kan fortsätta använda schack i matematikundervisningen.

Varför är schack bra för matematikinlärningen?

– Problemlösning är ett av kunskapskraven i matematikämnet och det är en av färdigheterna du tränar på när du spelar schack. Med sex olika typer av pjäser som flyttas på olika vis och där du samtidigt ska lista ut motståndarens kommande drag, tränar du dessutom taluppfattning och abstrakt tänkande.

Mark Peters har också märkt att schack lämpar sig särskilt bra för elever med diagnoser som adhd och autism.

– Schack har sina regler man följer. Det finns något lugnande i det som gör det lättare att kon­centrera sig.

Varför just fjärdeklassare?

– Många elever har börjat en ny skola och fått nya klasskamrater. Då är det en bra sak att göra tillsammans. Dessutom har de möjlighet att delta i den riksomfattande tävlingen Schackfyran. 

LÄS ÄVEN

Så kan mattelärare utnyttja Netflix succéserie

Framgångsrik modell gör matten tydlig

Segertåg väntar om alla rutiner upprätthålls

Smarta sätt att stoppa fusket