Kemilektion för 10 000 elever – på nätet

Alfons Åbergs kulturhus håller stängt på grund av coronapandemin, men flyttar en del av verksamheten till nätet. Foto: Bobbo Lauhage
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

I morgon är det dags för tusentals F-1-elever att få en direktsänd kemilektion från Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg. Och det är fortfarande inte för sent att anmäla din klass.

Över 400 F-1-klasser från både Sverige och Finland har redan anmält sig. Det innebär att runt 10 000 barn och pedagoger i morgon, 27 maj klockan 10, kommer bänka sig framför lektionen. Den direktsänds från Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg som på grund av coronapandemin just nu håller stängt för fysiska besök.

– Det är fantastiskt att intresset är så stort och vi är säkra på att barnen kommer att uppskatta den här lekfulla föreställningen även på distans. Det här är ett sätt för oss att fortsätta att väcka lust och nyfikenhet och inspirera både barn och deras pedagoger till fortsatt lärande kring ämnet kemi, säger Anna Forsgren, vd för Alfons Åbergs kulturhus, i ett pressmeddelande.

Blir molekyldans

Den kostnadsfria lektionen kan följas direkt från klassrummet och kommer innehålla både en molekyldans – som barnen kan delta i – experiment och en frågestund.

Projektet är ett samarbete mellan Alfons Åbergs kulturhus, Chalmers och Göteborgs universitet med stöd av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Här kan du anmäla din klass och hitta mer info om lektionen.