Förskolan firar av barnen med hemlig fest

Som avslutning fick barnen hoppa ut från förskolan genom det låga fönstret mot gården. Där blev det också en överraskning – för här stod alla vårdnadshavare redo att fota barnen. Foto: Svaleboskogens förskola.

Klivet från förskolan till förskoleklass är ett stort steg att ta för barnen – så här kan man göra för att de ska få säga hej då till sin förskola.

När det började bli dags för de äldsta barnen i förskolan Svaleboskogen 7 i Göteborg att lämna förskolan för att gå vidare till förskoleklass hade pedagogerna i smyg planerat och fixat en hemlig avslutningsfest. En härlig hej då-fest! Pedagogerna började med att sätta upp en lapp på kontoret där alla fick skriva upp sina förslag på idéer och aktiviteter till avslutnings­festen.

Minnespåsarna är färdigpackade.

Alla är bra på olika saker så varje pedagog ansvarade för ”sin” aktivitet. Och alla drevs de av att barnen skulle få det roligaste och bästa på avslutningsfesten.

Informerade föräldrarna i smyg

En månad tog det att planera, förbereda och smyginformera alla vårdnads­havare om festen. Det blev en härlig mix av fiskdamm, disco med barnens önskelåtar, valfri ansiktsmålning och en minnespåse till varje barn att ta med sig hem. Dagen till ära fanns en korvkiosk i förskolan där man kunde beställa korv med bröd.

Sen åt alla tillsammans vid fint dukade bord. Den hemliga avslutningsfesten blev väldigt lyckad, barnen hade roligt tillsammans och det blev en fin stund för både barn och pedagoger.

Även vårdnadshavarna upp­skattade festen och blev rörda när barnen berättade om allt de fått göra.

– Vi pedagoger blev så lyckliga när barnen sa att ”det här var den bästa festen någonsin”, säger Nga Do.

7 steg till en lyckad hej då-fest:

1, 2: Pedagogerna ansvarade för var sin aktivitet till avslutningsfesten från kreativ idé till planering och genomförande. Som de fina minnespåsarna alla barnen fick med sig hem. De innehöll pepp, tröst och styrkekramar. Slutar man förskolan måste man förstås också ha riktiga avslutningshattar. 

3, 4, 5: Linda förberedde korvmenyn till festens korvkiosk. Ulrika ordnade en spännande fiskdamm där lugn musik porlade. Barnen tyckte det var kul att fiska och blev glada när det nappade och de fick små presenter som till exempel en studsboll. Allt är förberett och klart! Minnespåsarna är packade och märkta med barnens namn och avslutningshattarna i färgglatt papper är färdiggjorda.

6: Pedagogerna fixade en alldeles egna korvkiosk. Kokt, grillad, ketchup eller senap – vad önskas? ”Lyxigt att få korv med bröd i förskolan”, tyckte barnen. Sen åt de tillsammans vid festligt dukade bord.

7: Sen kom stunden när det faktiskt var dags för avslut. Barnen fick hoppa ut genom fönstret och lämna förskolan. Och vad väntade där om inte en massa stolta föräldrar som fotade sina barn som kom genom fönstret. Hej då förskolan!

LÄS OCKSÅ:

Så gjorde vi: ”Hos oss tar barnen förskolestudenten”

Ont i hälarna var klimakteriebesvär

Lindström: Självklart bedömer vi barnen

Debatt: ”Förskollärare ska inte fokusera på barnens kunskapsresultat”

 

Lyssna på Förskolan här!