Tillåtet eller otillåtet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Marie Eriksson har läst en bok som har en del att lära till både barn och vuxna.

Pan hjälper till av Lars Rudebjer (Opal)

Hur går det egentligen till att lära ut saker till någon annan? Det undersöker Pandan Pan tillsammans med lillasyster Polly, som han tycker har mycket att lära i livet.

Pan kommer på Polly med att rita på golvet och får då idén att visa henne allt som är förbjudet. Han visar hur man leker med maten, bygger torn av böcker, gör en lång orm av utrullat toapapper och hoppar i sängen. Men efter en stunds tröttsamt busande tänker Pan att det kanske ändå är bättre att visa Polly något som hon får göra. De lyckas reda upp röran utan att väcka pappa som sover på soffan och de båda syskonen fixar slutligen en fruktsallad till familjen.

Det finns lite mer att önska när det gäller normkreativitet i bilderna men både för barn och vuxen tänker jag att det finns en del att lära av den här boken.

Tänk så lätt det är att fastna i förmedlandet av allt barnen inte får göra. Och så mycket roligare det blir när fokus riktas mot det som är positivt och önskvärt.

Men visst är det också kul att tillsammans leka loss och göra lite av det där som egentligen är förbjudet. Alla borde någon gång få testa hur kul det är att rulla ut och leka med en hel toarulle.