Nattöppet kondis för vakna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Sandra Holstedt läser en bok som får barnen att äta på låtsas och bjuda varandra.

Nattens konditori av Hannah Arnesen (Natur & Kultur)

Leon kan inte sova. Han svettas, kliar sig, blundar hårt. Tapp, tapp, tapp! Vad är det för ljud? Tapp, tapp, tapp! Det är mormor som knackar på fönstret. Leon kliver ut och klättrar ner på en lång stege. De går tillsammans genom staden tills de kommer till mormors nattkonditori, där de som inte kan sova får äta hur många kakor de vill.

Är det en dröm? Är det verklighet? Lever mormor eller är hon någon som Leon mist och träffar i sina drömmar? Kanske är alla på konditoriet egentligen döda?

När jag läser boken med barnen fastnar de för bilderna med mängder av kakor, bakel­ser och tårtor. Vi äter på låtsas och bjuder varandra. Även gosedjuren får sig en smakbit.

Jag gillar att texten är större ibland och när orden flyter i väg i bilden. Det bidrar till att läsa högt på ett sätt som blir en del av konstverket, men också en spännande effekt för barn som kan läsa innantill.

Stämningen i boken är drömsk, lite otäck, men ändå varm och mysig. Bilderna är flytande och smutspastelliga i färgerna. Ansiktena på personerna Leon träffar är något förvridna och bidrar även de till drömkänslan. Visst kan vi alla känna igen oss i att inte kunna sova och flyta i väg till en plats mellan dröm och verklighet?