Preppingkurs väcker intresse och kritik
Överlevnadskurs Till hösten startar Storumans folkhögskola överlevnadskursen Preppers som fått stor uppmärksamhet i medierna men också kritik
– Jag tror aldrig att vi har haft så många intresserade av en utbildning på så kort tid. Men vi har inte heller haft så mycket skriverier, säger Ulrik Dahlgren, studierektor på Storumans folkhögskola.
När man lanserade sin nya kurs Preppers hörde TV, radio och tidningar av sig men blev också kommenterad och kritiserad. En krönikör på Dagens Nyheter avfärdade den som ett individualistiskt projekt. En ledare i Expressen tyckte inte att skattemedel ska gå till sådana kurser.
En del av förklaringen till uppmärksamheten är prepperkulturen i filmer, tv-serier och skönlitterära berättelser om grupper som efter ett atomkrig och andra apokalyptiska katastrofscenarier försöker överleva och bekämpar varandra för att stjäla mat och förnödenheter. På nätet finns numera bloggande preppare och nätbutiker som säljer vattenfilter, solcellsdrivna ficklampor och nödpaket inför stundande katastrofer.
Och visst skulle det kunna avfärdas som att man rider på en populärkulturell våg i jakten på att skapa nya kurser. Men i bakgrunden finns också klimatkrisen och det moderna samhällets sårbarhet. I januari 1998 slog till exempel en isstorm ut all el i östra Kanada, ett område stort som Sverige. 1,4 miljoner hushåll och tre miljoner invånare drabbades. En fjärdedel tvingades att flytta från sina hem. Människor omkom och många fick vänta i flera veckor innan strömmen slogs på igen. Särskilt drabbades människor med fysiska funktionshinder.
Idén till överlevnadskursen kom när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med nya rekommendationer för krisberedskap som innebar att alla i det svenska samhället ska klara en vecka utan samhällets stöd.
– Vi behöver bara titta på snöstormen i vinter. Det är ju bra att fler har kunskap om hur man klarar sig, säger Ulrik Dahlgren.
I överlevnadskursen ingår Jakt, fiske, hur man torkar bär och kött, sjukvård, men också kunskap om grupprocesser, gruppdynamik, information och desinformation.
– Är man intresserad av hantverk, ekobygge och energihushållning finns det mycket att lära. I kursen ingår även jägarexamen och skoterkörkort.
Vad säger han då till dem som kopplar ihop prepping med högerextremister som bunkrar konserver och vatten i sina skyddsrum och ser det hela som ett individualistiskt projekt?
– Läser man kursplanen tror jag inte att den kommer att attrahera dessa grupper. Å andra sidan, är det någon som behöver demokratiutbildning på folkhögskola är det väl de. Det handlar inte bara om att överleva i en bunker med lite konserver. Och det måste ju vara en fördel att människor har olika former av kunskap och kan hantera grupper. Vi ser framför oss att de elever som kommer till oss för kunskapen vidare. Det är en del av all sådan här samhällsutbildning.
Att människor i krissituationer framställs som egoistiska och våldsamma i populärkulturen verkar inte heller stämma med verkligheten. En av kunskaperna från den kanadensiska isstormen var att många människor berättade om ökad sammanhållning och att man hjälpte och stöttade varandra i en svår situation. Inbrott och vandalism var ovanligt.