En litterär resa genom Afrika
Månadens linje
Jag får tag i Karolina Jeppson två dagar innan hon, kollegan Göran Göransson och 10 av 25 deltagare ska på en två veckors resa till Ghana. Karolinas Jeppson är kursledare för kursen En litterär resa genom Afrika på Österlens folkhögskola.
–Vi ska bland annat träffa författare men också gå på events arrangerade av Ghana Association of Writers. Det blir till exempel en eftermiddag där författare framför dikter eller läser ur romaner och noveller inför publik.
Kursen är en terminslång distansutbildning på halvfart som startade förra hösten.
– När vi började var det en introduktionskurs i afrikansk litteratur, sen var det så många som ville fortsätta att vi bestämde att ha en fördjupande inriktning, parallellt med introduktionskursen. Förra terminen fördjupade sig hälften i kenyansk litteratur och reste till Kenya. Den här hösten är vi inriktade på Västafrika och åker till Ghana.
Österlens folkhögskola har länge haft en internationell inriktning med fokus på Östra och Södra Afrika.
– Skolan har ett fantastiskt bibliotek med afrikansk litteratur som är skänkt av den före detta biståndsarbetaren och författaren, Karin Ruuth Bäcker. Hon har också skrivit den bok vi använder som handbok på introduktionskursen.
Kursen lyfter fram klassiker som Chinua Achebe från Nigeria eller Ngugi wa Thiong’o från Kenya såväl som samtida yngre författarskap. Varje termin läser man tre romaner men också utdrag ur noveller, poesi och spoken word.
Kursen är indelad i olika teman som muntlig berättarkonst, befrielsekamp, kvinnors rättigheter, exil och migrationslittertur.
Varje termin har man två helgträffar där man bland annat får möta författare i olika afrikanska länder via Skype.
– Kursen är ju också ett sätt att nyansera bilden av denna jättekontinent.
Vilka söker kursen?
– Första terminen hade vi deltagare mellan 20 och 82 år. Allt från studenter till pensionärer, lärare som vill fortbilda sig, bibliotekarier och journalister.
Har du något boktips?
– Vi har läst en ny roman som heter Vända hem av den ghananska-amerikanska författaren Yaa Gyasi, en släkthistoria som sträcker sig från 1700-talet fram till idag. En annan bok är Vi behöver nya namn av NoViolet Bulawayo från Zimbabwe, som berättar ur ett barns perspektiv hur det var att växa upp under krisåren i Zimbabwe i början av 2000-talet.