En ovanlig politiker

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

I Kanslern som kom in från kylan tecknar Jan Lewenhagen ett porträtt av Angela Merkel och en bild av tysk politik sedan återföreningen mellan dess västra och östra delar. Jan Lewenhagen var Dagens Nyheters korrespondent i Tyskland i tio år och väl förtrogen med tysk politik.

Redan när jag läste DNs specialtidning om Tyskland gav Lewenhagen en nyanserad och överraskande sympatisk bild av Angela Merkel.  I boken skildrar han en ovanlig politiker och beskriver henne som hederlig, ärlig och prestigelös. Genom intervjuer låter han dem som känner Merkel beskriva henne: avvaktande, iakttagande, eftertänksam och väntande tills alla sagt sitt. När det är dags för förhandlingar är hon den som är mest och bäst påläst, inriktad på kompromisser och vad som ger bäst resultat. Det är inte oviktigt att hon, som Europas mäktigaste politiker, står emot de nationalistiska högerkrafterna i Ungern, Polen, Ryssland, Turkiet och i sitt eget land.

I samband med den demokratiska revolutionen 1989 förhöll sig Merkel avvaktande innan hon engagerade sig i det oppositionella partiet Demokratischer Aufbruch. Direkt efter återföreningen tog cdus ordförande, förbundskansler Helmuth Kohl, in henne i regeringen som minister för kvinno- och ungdomsminister. När Kohl anklagades för att ha tagit emot två miljoner euro i mutor vände sig Merkel emot honom. Trots att cdu är en mansdominerad och konservativ organisation blev hon vald till dess ordförande och senare förbundskansler.

Lewenhagen ger också en spännande inblick i det politiska spelet i vårt södra grannland, som inte rör sig på samma höger- och vänsterskala som i Sverige, vilket också gör boken mer intressant. Det är en välresearchad bok som låter fakta tala utan att det blir tråkig redovisning.