Bildning och Hantverk

Läsning
Vad har de forntida gudinnorna Freja och Afrodite med svensk folkhögskola att göra? Det visar sig när man läser Marianne Marcusdotters Freja och Afrodite – de cypriotiska och svenska kvinnornas textila arbete från äldsta tid. På 80 sidor berättas en lång historia om kvinnors liv och arbete i Sverige och en medelhavskultur hon kommit nära: Cypern.
Marianne Marcusdotter var lärare på folkhögskola och i lärarutbildning, forskare och skribent i synnerhet kring kvinnors liv och arbete i historien.
Att de första folkhögskolorna i vårt land främst vände sig till bondsöner är nog allmänt känt men de mer okända textilkurserna för kvinnor var inte mindre viktiga. Samtidigt som flickorna vävde på sin hemgift gjorde de en kulturinsats för framtiden – estetisk och praktisk kunskap som var på väg att försvinna med konfektionsindustrin.
Författarinnan hittar många paralleller på Cypern. Där utvecklades under århundradena en mängd regionala specialiteter av avancerat textilt hantverk för både lokala marknader och export. Kvinnornas textila produktion går långt ner i historien, från de äldsta funna ”trådkjolarna” tiotusentals år tillbaka, genom olika skeden av växtfibrer, ull, bomull, silke osv. Deras kunskap var nödvändig för överlevnad i det förindustriella samhället, vilket också bokens titel syftar på. Inte bara sköna kärleksgudinnor utan symboler för kvinnors textila insatser i forntida samhällen. Cypern hör dessutom till de forntida kulturområden vid Medelhavet som tros ha haft starka matriarkaliska drag.
Det blir en läsning som öppnar för mer sökande efter kunskap om såväl främmande kulturer i forntid och nutid som för svensk folkhögskolehistoria
Boken kan beställas genom marcusdotter@gmail.com
Fotnot. Det finns 96 textilkurser på folkhögskolor i Sverige.