Kära kollegor, försvara demokratin!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

En utmaning utöver det vanliga är att bemöta konspirationsteorier. Jag menar att det är viktigt att sätta hårt mot hårt, då faktiskt självaste demokratin står på spel.

Benton Wolgers är lärare Birkagårdens folkhögskola och utbildare i mänskliga rättigheter.

Vi bör minimera användandet av falsk balans, som jag åsåg i en debatt mellan en klimatförnekare och en som håller sig till vetenskapen. Detta sätt att legitimera konspirationer undergräver allt vad bildning, kunskap och vetenskap står för. Responsen bör vara något i stil med: “Du har rätt till dina åsikter, men inte till dina egna fakta.”

Det delikata för oss pedagoger blir att undvika att lämna deltagarna i sticket och stanna vid den punkt där de riskerar att känna sig tillplattade, förnedrade och stärks i sin konspiration, då läraren ses som lurad och/eller en del av konspirationen. Jag tror på kombinationen av tillitsskapande åtgärder och att stenhårt försvara vetenskap. Sätt igång med teman som cirklar runt demokrati, propaganda, sociala medier och mot journalister.

Att konspirationsteorier sprider sig är inte så märkvärdigt med tanke på att de legitimeras av världens mäktigaste person, Donald Trump och mästermanipulatören, giftmördaren i Kreml, som har utvecklat ett förfinat propagandamaskineri i kölvattnet av invasionen av Ukraina.  Det som gör frågan om konspirationsteorier svår är att:

1. Många söker sig till mönster som ett sätt att begripliggöra verkligheten.

2. Det finns riktiga konspirationer, som Watergate.

3. Det finns ett korn av sanning i vissa konspirationsteorier.

Att Big Pharma ibland ser till vinstintresset på bekostnad av folkhälsan betyder inte att det är ok att vara vaccinmotståndare.

4. Maktkritik är a och o men bara för att usa aktivt har stöttat militärkupper betyder det inte att Bush låg bakom 9/11.

5. Sociala medier, som gynnar bubblor, klickjakt  och spek­takulära händelser stärks på bekostnad av läsning av böcker.

6. Känslor av maktlöshet – berättigade  eller inte – stärker lockelsen att förklara  tillvaron i termer av konspirationer.

Trots allt är SD och dess svans den överlägset största aktören på sociala medier. Hyllandet av Trump och Ungern, nedsvärtningen av public  service i kombination med en eventuell kommande konservativ regering med stort SD-inflytande  åskådliggör frågans oerhörda vikt för folkbildningen.

Så, kära kollegor, gör det ni kan bäst –försvara demokratin med näbbar och klor.