Första regeln: Färg istället för stenar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Pija Johansson är lärare på Röda Korsets folkhögskola

Jag reser med mitt arbete till Sydafrika, vistas i Kapstaden och möter kollektivet Heal the Hood som arbetar för att,  framförallt elever på skolor i town ships ska frigöra sina sinnen – change mindsets.

Andre Bozshak från kollektivet förklarar: ”In South Africa we had no excuse not to be revolutionary, apartheid divided us and messed us up. It was always in our voices, art, music, dance”.

Idag kallas Sydafrika för regnbågsnationen, många språk och olika färger präglar nationen. Likaså skillnaderna, privilegierna och förtrycken. De vita bor inne i stan i segregerade områden. De äger fortfarande de stora vingårdarna och kapitalet som producerar.

De har fortfarande makten över marknaden.

Heal the Hood arbetar i skolor med att få eleverna att tänka annorlunda om sig själva och sin framtid. I townships idag bor ca 15 procent av papporna med sin familj, de allra flesta hushållen försörjs och ombesörjs av en hårt arbetande mamma. Heal the hood vill visa att förändring är möjlig. De skapar sin revolution med pennan, dansen och musiken. Eleverna älskar det.

Heal the Hood ger unga elever möjligheten att vara med i skapande aktiviteter, de sköna konsterna kanske det kan beskrivas som. Dans, graffitti, mc/rap är deras metoder – och målet: unga som ser sitt eget värde och som är aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle.

Emile Jensen, en av Sydafrikas mest kända hiphopare, är front-figur, Nicole håller i dans, Shaquile, event manager och director, håller i i rap/mc, Andre i graffitti och skapande av olika slag,

Stephan i streetdance. Jag träffar dem i Grassy Park, ett townships där de har sitt kontor i ett utbyggt garage. Emile berättar om termen so-called-colours. Den vita regimen gav oss namnet coloureds, det är inte något vi uppfunnit själva. De ville styra oss så vi måste slå oss fria. Vi är bushpeople, inte färgade.

I deras tankar om förändring finns mycket att lära sig, mycket att förstå om det politiska subjektet – vi är människorna som måste driva den politiska förändringen. För Heal the Hood handlar det om att eleverna ska se sig själva och sitt eget värde, och driva förändring framåt.

Vad kan vi lära av Heal the hood? En långsam  revolution utan stenar som kastas och istället egenvärde och tillgång till sin egen kreativitet är grunden till ett demokratiskt samhälle. Jag vill skapa  det i ett sammanhang där vi som  människor blir subjekt, där vi är  förändringen, där vi påverkar varandra  till att bli kreativa och skapa ett demo- kratiskt samhälle fritt från förtryck.

Första regeln är: Säg emot och skapa en fredlig revolution där kreativitet och glädje spirar!

Ge mig färg och vägg.