Damfotboll is in the air

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

I Tanzania har 25 folkhögskolor startat fotbollskurser för 30 – 50 unga kvinnor som får lära sig spela, träna, döma och organisera fotboll av kvinnliga lärare som utbildats av Tanzanias Fotbollsförbund.

 

Att vara ambassadör för damfotboll känns lätt efter sommarens OS-spel i Rio. Men minns ni hur det var när den slog igenom i vårt land på 70-talet? Spelet togs inte på allvar av kommentatorer och tyckare. Idag är fotbollen störst av tjejidrotterna med 63 000 spelare i Sverige.  Med fotbollen följer kroppskännedom, lagarbete och självförtroende. Tjejer som tar plats på plan tar också plats i samhället.

Det var inte svårt att tacka ja när Karibu Tanzania Association(KTA) bad om stöd för ett fotbollsprojekt för unga kvinnor på folkhögskolor i Tanzania. Med hjälp av projektpengar från Forum syd har 25 skolor nu startat fotbollskurser för 30 – 50 unga kvinnor. De får lära sig spela, träna, döma och organisera fotboll av kvinnliga lärare som utbildats av Tanzanias Fotbollsförbund.

I höstas gjorde Gunn Svensson och jag en uppföljningsresa av projektet. Vi började hos KTA i Iringa och resten sen söderut på röda jordvägar mot Mputa nära gränsen till Mocambique. Mputa FDC är inhyst i baracker som användes av flyktingar från inbördeskriget i Mocambique under 1980-talet, och det är deras ättlingar som bor kvar. Utanför en sovsal låg solpaneler på marken som skulle ge ljus för studier på kvällen eftersom man saknar elnät. Mputas fotbollskurs hade inte startat än, men deras tränare hade engagerat flicklag från två intilliggande primary schools. En del av fotbollsprojektet består just i att organisera och leda fotboll för skolflickor i omgivningen. Flickorna spelade bra trots sin ringa ålder och deras unga kvinnliga coacher var mycket entusiastiska över vårt projekt.

Från Mputa reste vi till staden Mbinga, som ligger i den rikaste delen av Tanzania. Mbinga FDC startade sin fotbollskurs redan i höstas. Kvällens program samlade elever, personal, barn, grannar och flera höjdare från staden längs fotbollsplanen. Gunn fick som ordförande för Karibu Sverige lägga grundstenen till en helt ny fotbollsplan enkom för tjejer. Medielinjens blivande reportrar dokumenterade allt som skedde med mobilkameror och anteckningsblock.

Matchen mellan National College och Mbinga FDC blev spännande, men stundtals hård. Stadsdirektören och jag utbytte kommentarer om olika spelares förtjänster och noterade att några spelare saknade skor, medan andra spelade med dobbar. Vi funderade på om det kunde finnas några lokala företag, kanske kaffekompanier, som kunde sponsra fotbollsskor.

Tanzanias fotbollsförbund har beslutat starta en nationell liga nästa år med 12 damlag och jag avslutade med att vi hoppas få se Mbinga i den ligan. Då utbröt jubel. Damfotboll is in the air, både i Sverige och Tanzania!

Fotnot: KTA är en paraplyorganisation för folkhögskolor (Folk Development Colleges) i Tanzania och partnerorganisation till Karibu Sverigeföreningen.