"Vi utgår från omvärldsläget idag"
Månadens linje: mänskliga rättigheter Tre folkhögskolor har Allmän linje med profilen Mänskliga Rättigheter. Sundsgårdens folkhögskola är en av dem.
Anja Jarekvist är lättare och kursföreståndare i allmän kurs med inriktningen Mänskliga Rättigheter. På Sundgårdens folkhögskola, en av sex profiler i allmän kurs.
”Vi bytte ganska nyligen namn till Mänskliga Rättigheter. Det gav ett tydligare budskap om vad vi försöker fokusera på. I många år hette vi Internationella linjen men vi tyckte att det var lite oklart. Det har landat väldigt positivt. Vi har deltagare som uttryckligen säger att de söker till oss för att de är intresserade av just Mänskliga Rättigheter.
Vi har lite olika inriktning om man läser årskurs ett eller två. I årskurs ett har vi år jobbat med ett värdegrundstema, där vi pratade om värderingar och skolans värdegrund och frågor som just rör mr. Sen jobbar vi också med temat Var brinner det i samhället? som våra deltagare ser det och utgår från omvärldsläget idag. Vi har precis avslutat ett arbete med nationella minoriteter. Nästa projekt blir att jobba med normer utifrån ett normkritiskt förhållningssätt, vända och vrida på det begreppet. Vad är normkonflikt? Vad innebär det när något är normbrytande? Det ska sedan mynna ut i en foto-utställning på Sundsgårdens egna mr-dagar i mars, tre dagar då vi tar hit föreläsare som pratar kring temat på olika sätt.
I årskurs två har deltagarna en ganska stor uppgift där de två och två ska leda klassen i en fråga som gäller mänskliga rättigheter. De väljer själv ämne och leder gruppen i en och en halv timme, blandar fakta med övningar. Då får de träna på ledarskap, träna på att stå framför gruppen och träna på muntligt framförande.
Det här gör de på torsdagarna. Vi jobbar ju också med mer integrerat i de olika ämnena, som i samhällskunskapen. Det är ju det fina med folkhögskola, vi är ganska fria att utforma utbildningen efter det vi vill lyfta fram.
I november var vi på mr-dagarna i Jönköping. Det tyckte de var superroligt. Jag tror att de tyckte det var häftigt att de fick lämna skolan och göra någonting tillsammans och att många kanske inte är vana vid att röra sig i föreläsningsmiljöer.
I årskurs två är vi uttalat högskoleförberedande. Majoriteten av våra deltagare vill studera vidare på högskola och universitet och några vill studera på yrkeshögskola. Många har dåliga erfarenheter av skolan och söker till oss som ett alternativ. Det är väldigt blandat och det är det som gör det intressant. Här möter de människor som de aldrig hade mött annars.”