Hans kurs hjälper personer i ekonomisk knipa

Jan-Åke Blomqvist har varit folkhögskolelärare i nästan 30 år. Foto: André de Loisted
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Många har i dag svårt att få pengarna att räcka till och för en del leder det till psykisk ohälsa. Folkhögskolläraren Jan-Åke Blomqvist har hjälpt hundratals personer att få ordning på ekonomin och många fler är intresserade.

För tio år sedan startade läraren Jan-Åke Blomqvist kursen ”Lev billigt – må bra” vid Malungs folkhögskola. Några moment som ingår är att sänka matkostnader, räkna på lån och att lära känna sig själv.

Intresset för kursen är stort och den här terminen har den dubblerats. Något som tyder på att många har kärv ekonomi. Jan-Åke Blomqvist berättar att 400 000 personer är registrerade hos Kronofogden på grund av betalningsanmärkningar. De är skyldiga över 80 miljarder tillsammans.

– Det är enorma belopp. Vi vänder oss till deltagare som inte får pengarna att räcka till. Oftast beror det på att de aldrig har fått lära sig att hantera pengar. Många är också tyngda av skulder, säger Jan-Åke Blomqvist.

Har de för låg inkomst eller konsumerar de för mycket?

– Främst är det att man köper för mycket men det finns också de som har låga inkomster. På ett sätt är kanske lågutbildade mer utsatta men jag har också deltagare med höga inkomster som är i knipa. Men vi går inte in på deras inkomster under kursen. En del ensamstående med barn har det tufft med ekonomin.

Vad är viktigast för att kunna klara ekonomin?

– Deltagarna måste föra kassabok, det finns många appar i dag som är bra. Man måste ha svart på vitt var man lägger pengarna.

Hur går det för Sveriges tillväxt om folk konsumerar mindre?

– Myntet har alltid två sidor och det kostar samhället enorma belopp när folk överkonsumerar och mår dåligt för att de är skuldsatta. Det är svårt att sätta sig in i vilken påfrestning det innebär att vara skuldsatt. Den psykiska ohälsan är i dag utbredd bland många unga men även vuxna, där droger, våld och konflikter följer i dess spår. Vad kostar inte det samhället? Vårt sätt att mäta BNP är enbart kvantitativt. Kvaliteten i BNP finns således inte.

Vad går pengarna till?

– Det är ett enormt tryck på människor i dag. Man påverkas av sociala medier, reklam, man köper på kredit, kanske vill barnen ha märkeskläder och då tar man konsumtionslån med ockerräntor och halkar efter.

Många av deltagarna skulle nog inte ha råd att resa till skolan.

Att kursen är på distans tror Jan-Åke Blomqvist är en förutsättning.

– Många av deltagarna skulle nog inte ha råd att resa till skolan. När kursen startades förlades den på plats i Malung men då var det ingen som kom. Det kan också ha berott på att man inte vill visa sig inför andra, att man skäms för sin dåliga ekonomi.

Den här hösten hade kursen åtta till tio sökande per plats.Därför har den dubblerats. Jan-Åke Blomqvist håller dock kursen för sista gången.

– Jag är 73 år så nu får det räcka, men kursen kommer att fortsätta via Malungs folkhögskola. Under mina tio år med ”Lev billigt – må bra” har jag nog haft 350 deltagare. 

– Egentligen borde de här kunskaperna ges på avsevärt fler folkhögskolor till exempel som en del i allmän kurs.

Jan-Åke Blomqvist

Ålder: 73 år.

Yrke: Folkhögskollärare. Blev färdigutbildad år 1992 och har jobbat på flera folkhögskolor.

Bor: Jämshög i Blekinge.

Gör på fritiden: Spelar instrument bland annat keyboard, sjunger. Läser mycket och planerar att skriva en bok om ekonomisk brottslighet.

Viktig fråga för Folkhögskolan: Jag tycker att de stora samhällsproblemen behöver identifieras. Fler folkhögskolor borde ha undervisning i utsatta områden och verka för folkbildning där. Fler folkhögskolor borde göra insatser när det gället klimatfrågan. Det behövs också fler utbildade folkhögskollärare. Förlägg Linköpings universitets folkhögskolelärarutbildning på tre olika folkhögskolor.