Plutonchefens order: Läs böcker, officerare!

Svenska officerare läser mindre än sina kollegor i andra länder, enligt plutonchefen som nu kräver skärpning. Foto: Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

Om kriget kommer kan litteraturen spela en stor roll. I alla fall enligt plutonchefen Andreas Braw som nu vill att Försvarsmakten tar fram en officiell litteraturkanon.

– Vi vet inte om, hur eller när kriget kommer och vi har inga egna erfarenheter av det vi ska göra. Här borde litteraturen spela en stor roll. Vi kan ta andras erfarenheter och översätta dem till det vi själva ska göra, säger Andreas Braw till SVT som rapporterat om plutonchefens förslag.

Andreas Braw har arbetat inom försvaret i tio år och menar att det inte är något fel på den fysiska och taktiska träningen. Däremot tycker han att det saknas förväntningar från organisationen om att officerare ska fortsätta att bilda sig.

"Skönlitteraturen en bra väg in"

Andreas Braw menar att böcker dels kan lära officerare att förstå saker om ledarskap och taktik, men också få dem att fundera över etiska frågor och förstå andra kulturer.

– Ta Khaled Hosseinis böcker om Afghanistan, som Flyga Drake. Det kanske inte handlar så mycket om att förstå hårda fakta, utan att sätta sig in i ett helt annat samhälle där staten är en elak makt. Om man vill förstå ett land är skönlitteraturen är en bra väg in, säger han till SVT.

Läser generellt mindre 

Andreas Braw påpekar att USA kommit mycket längre i det här arbetet. Där har ledningen för Marinkåren, US Army och US Air Force satt ihop en litteraturkanon för alla officerare.

Det skulle behövas även i Sverige, enligt Andreas Braw som tror att svenska officerare generellt läser mindre jämfört med kollegor i andra länder.

– Vi ska göra det mest extrema som finns: försvara vårt land med dödligt våld. Det behöver man nog tänka igenom ordentligt innan det är dags att göra det, säger han till SVT.