Inga Tvivel ger läsningen drag-hjälp

Jan Ericson ägnar, både som svensklärare och som Inga Tvivel, sina dagar åt läsning och läsfrämjande arbete. Hans mamma var bibliotekarie och just biblioteken, med sin personal, har en viktig funktion i det arbetet, enligt Jan Ericson. Foto: Oskar Omne

Dagtid har Jan Ericson fullt upp som gymnasielärare i svenska. När vanliga arbetsdagen är slut tar han med sig rollen som läsfrämjare och blir den glittrande, sagoläsande dragshow­artisten Inga Tvivel i teatersällskapet Bland drakar och dragqueens.

I mitten av 1990-talet började Jan Ericson med dragshow. Han tyckte om det teatrala uttrycket, att få leka med kläder och smink och få ha på sig glittriga saker. 

Karaktären Inga Tvivel föddes när Jan Ericson sökte efter ett namn som klingade svenskt. Hans syster Gunilla kläckte Inga, för att just så heter ju svenska kvinnor och tjejer i amerikanska filmer. Så de två ordvitsälskarna kom fram till Inga Tvivel, ett namn som har hängt med länge nu. 

– Först var Inga Tvivel en medelålders kvinna i en ung mans kropp. Nu är hon en relativt gammal kvinna i en medelålders mans kropp.

Litteraturvetenskapen ändrade planen

Jan Ericson är svensk­lärare, förstelärare och mentor på NTI Handelsgymnasiet i Stockholm. Han menar att det finns vissa kopplingar mellan lärar-Jan och Inga Tvivel. Som humorn, de har samma referensramar, fnissar han. 

– De, eller vi, har koll på äldre kultur och inte lika bra koll när det gäller modern kultur. Jan tycker fortfarande att Titanic är en ganska ny film. Och Inga Tvivel, hon ser det som en modern film.

Som lärare började Jan Ericson 2007 efter att från början ha studerat till gymnasieingenjör, teknisk linje med kemiinriktning. Men han fick tips om att läsa litteratur­vetenskap och tog en lärarexamen på det och så tog arbetslivet en helt annan riktning.

Jan Ericsson

Namn: Jan Ericson.

Gör: Lärare i svenska, förstelärare och mentor på NTI Handelsgymnasiet i Stockholm. Är också dragshowartist i teatersällskapet Bland drakar och dragqueens.

Ålder: Trettionitton.

Bor: Stockholm.

Familj: Syskon, syskonbarn och syskonbarnbarn.

På fritiden: Är pianist och organist i Odd Fellow Orden, är med i ytterligare en orden som heter Aurora och är ordförande i bostadsrättsföreningen.

Därför älskar jag att vara lärare: ”Det är fantastiskt att lära ut, att följa ungdomars kunskapsutveckling och se dem växa som människor.”

Jan Ericsson som Inga Tvivel. Foto: Oskar Omne

Låt oss göra ett långt tidshopp och landa i 2017 då regissören och författaren Petter Wallenberg kom med en idé, att läsa sagor för barn under namnet Bland drakar och dragqueens. Det blev succé och sago­stunderna har blivit mer och mer populära. I höstas kom teatergruppens första egna sagobok och under 2023 gjorde de hela 191 föreställningar runt om i Sverige, många av dem på bibliotek.

”Ett teatralt grepp”

Jan Ericson poängterar att Bland drakar och dragqueens gör mycket mer än sagoläsningar. Det handlar också om musikaler, teaterföreställningar, arbete med lättläst litteratur och föreläsningar för barn, ungdomar och vuxna, med och utan funktions­variationer.

– Dragshow är ett teatralt grepp, en uttrycksform. Jag hade kunnat vara clown, svärdslukare eller balettdansör och inkorporera läsningen i det. Men det här råkar vara min konstform och det är något barn och många vuxna tycker om. Det är expressivt, glitter och höga hår, paljetter och strass. Vi människor gillar när det glittrar, när tavlan får en guldram, säger Jan Ericson vars mamma arbetade på bibliotek.

Jag tror inte att de förstår vad vi gör. Vi ägnar oss åt läsfrämjande, åt inkludering.

Han började läsa tidigt och har alltid fascinerats av böcker och läsning. Han menar att även som lärare är det visuella intrycket viktigt.

Men det han och hans kollegor i Bland drakar och dragqueens gör, liksom det andra sagoläsande dragqueens gör, provocerar somliga.

– Jag tror inte att de förstår vad vi gör. Vi ägnar oss åt läsfrämjande, åt inkludering. Det handlar om det demokratiska i att alla har rätt att läsa, alla har rätt att ha tillgång till bibliotek och kunskap.

Så får Jan Ericson eleverna att läsa

Jan Ericsons bästa tips för hur man väcker sina elevers intresse för läsning: 

  1. Det viktiga är att hitta något att läsa, något som intresserar dig. Intresse väcker läslust.
  2. Det måste vara på en lagom nivå, om man pratar om en person utan läsvana.
  3. Ta hjälp av personer som verkligen kan ge lästips, bibliotekspersonal som är utbildad för att guida dig rätt i litteraturen.
  4. Inkludera andra i läsandet, en kompis, föräldrar, och så vidare. En delad läsupplevelse ger möjlighet att diskutera och bolla det man läser.
  5. Om man tycker att det är svårt att läsa är det bra att läsa och lyssna samtidigt. Så maximerar man sinnes­intrycken.

LÄS ÄVEN

Debatt: Sluta hetsa eleverna att jaga ett högre betyg

Herlitz: Nationella provet bekräftar bara hur dåligt eleverna läser

Sandström: Elevens fråga lämnade mig svarslös

Här byter eleverna klass fyra gånger om året