Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i matematik, teknik, naturvetenskap mm

När jag började leda möten i mitt yrke blev jag medveten om att en rak rygg inte bara handlar om att förebygga fysiska besvär. Vår hållning signalerar ju såklart en massa andra saker, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo.

”Räta på ryggen!” Min mammas ord från uppväxten ekar fortfarande i huvudet på mig. Hennes förmaning berodde inte på att hon förordade en militärisk hållning, hon var nog bara rädd att jag skulle få besvär senare i livet om jag fortsatte lufsa runt som en ostbåge.

Självklart fick hon rätt. När jag efter gymnasiet jobbade som diskare på ett fashionabelt hotell kraschade min rygg mitt i julbordshetsen.

”Din rygg är för klen, du måste börja träna den”, löd den ärliga naprapatens dom.

En rak rygg handlar om mer

Det har väl gått sådär för mig att följa det tipset. Men när jag flera år senare började leda möten i mitt yrke blev jag medveten om att en rak rygg inte bara handlar om att förebygga fysiska besvär. Vår hållning signalerar ju såklart en massa andra saker. Läs bara vårt stora temapaket om rösten och kroppsspråket så får ni massor av tips på hur man lär sig att hantera sin kropp och röst på rätt sätt, för det är onekligen två av de viktigaste arbetsverktyg en lärare har.

Å andra sidan spelar det ingen roll hur snygg en förpackning är om den är tom på innehåll. Stadig röst och slipat kroppsspråk i all ära, men huvudfokus är även detta läsår att skapa meningsfullt undervisningsinnehåll. Lite som vår papperstidning som har fått en ny snygg layout, men fortfarande har fokus på att skapa inspirerande innehåll.

Så räta på ryggen, nu kör vi!

HÄR ÄR ALLA DELAR I VÅRT TEMAPAKET

Använd kroppen och bli en bättre lärare

Sanningen om kroppsspråkets betydelse: ”Ren myt”

Lärarens röst har stor påverkan på elever

4 praktiska röstövningar för lärare

7 tips - så vårdar du din lärarröst

Fem knep som får eleverna att lyssna