Maja breddar sin kompetens

Maja Tolgraven.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

­­­­– Jag vill ha den pedagogiska kompetensen och lära mig om folkhögskolan som utbildningsform. Det säger Maja Tolgraven, en av studenterna på folkhögskollärarutbildningen.

Sedan drygt ett år tillbaka arbetar Maja Tolgraven heltid som lärare på Skurups och Fridhems folkhögskola, samtidigt som hon läser folkhögskollärarutbildningen på halvfart.

Maja Tolgraven har en kandidat och en master i genusvetenskap, och har studerat svenska som andra språk. Redan som student började hon jobba som folkhögskollärare.

– Jag har ämneskompetensen, och vill ha den pedagogiska kompetensen, och kunskapen om folkhögskolan som utbildningsform. Det är väldigt speciellt att jobba på folkhögskola. Det är historien, pedagogiken, villkoren, allt det där med vuxnas lärande som är något helt annat än barns  lärande, säger hon.

Skolan har cirka 400 deltagare och erbjuder en rad olika kurser. Maja Tolgraven arbetar på allmän kurs med fokus på svenska.

– Vi jobbar tematiskt med svenska, samhällskunskap, religion och historia. De frågor som min andra utbildning lyfte teoretiskt– jämställdhet, social rättvisa, hållbara samhällen, antirasism och migration –arbetar jag nu med rent praktiskt.

Maja Tolgraven har gått halva sin lärarutbildning, och hittills är hon nöjd. Eftersom hon har en tjänst får hon göra den verksamhetsförlagda utbildningen på sin egen arbetsplats. Ungefär tre gånger per termin är hon på plats i Linköping och träffar lärare och kurskamrater, resten sköter hon på distans.

– Vi är en blandad grupp, både sådana som redan jobbar, som jag, och sådana som aldrig någonsin satt sitt fot på en folkhögskola. Förutom inläsning och tentaskrivningar har vi planerat övningslektioner och gjort studiebesök.