Fullsatt på kurs om digital spelkultur

Spelbranschen är en av Sveriges största exporter. Och Bona Folkhögskola har nu en kurs om digital spelkultur. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Intresset är stort för Bona folkhögskolas utbildning inom digital spelkultur.
En del i kursen handlar om att sätta en god samtalston till exempel vad gäller kvinnors och icke-binäras roll.

Bona folkhögskola har startat Sveriges första utbildning inom digital spelkultur, Digitala spel och Community Management. Deltagarna utbildas i att leda grupper som spelar på nätet, och om spelvärlden och den kultur som vuxit fram kring spelandet. Kursen, som startade nu tillhösten, är en distansutbildning på en termin och innehåller fysiska träffar på Bona.

– Spelbranschen är en av Sveriges största exporter. Det finns många spelföretag som har bra värderingar om demokrati och hur man samtalar med varandra och som söker personer som jobbar med kulturen och nätverken kring spelandet, säger Anneli Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.

God ton

En del i kursen handlar bland annat om att leda och sätta en god samtalston till exempel vad gäller kvinnors och icke-binäras roll.

– Spelvärlden är en miljö som utmanar oss och kan locka fram icke önskvärda beteenden. Det här är en gemenskap med mycket aktiviteter och där man umgås med människor som har samma intressen. Då är det är viktigt att man känner sig trygg.

Kursen ska ge grundläggande kunskaper om hur man skapar communities, kreativt skapande med bild, ljud och skrivande, hur man arrangerar event samt ledarskap, ekonomi och projektledning.

Fulltecknad utbildning

Men då spelandet på nätet inte anses vara riktig kultur i den "fina" kulturvärlden handlar en del av kursen om spelkulturen och att få den erkänd som kultur på samma sätt som andra kulturområden. Spelkulturen är framför allt en ungdomsföreteelse. Runt åttio procent av alla unga mellan 13 och 19 år spelar på nätet. Därför vänder sig kursen till bland annat fritidsledare och andra som arbetar med ungdomar.

– Men det finns också många ungdomar med stor kompetens att leda sådana här communities men som inte är medvetna om hur duktiga och kunniga de är.

Kursen i höst är fulltecknad med en heterogen grupp av deltagare.

–  Det är allt från den mycket spelintresserade lastbilschauffören som vill byta karriär till fritidsledare och ungdomar i 20-årsåldern som spelat i tio år med en passion för spelandet och som vill att de ska gå schysst till.